Britanski program škole u Zagrebu

Autor: Josipa Ban /VLM , 27. lipanj 2013. u 22:00
Djeca su ohrabrena postignuti svoje potencijale, kaže Milena Prodanić Tišma/PIXSELL

Odobren International Primary School Program školi Bright Horizons.

Nakon što je prije osam godina osnovala privatni dječji vrtić International Kindergarten Horizons sa cjelodnevnim programom na engleskom jeziku, Milena Prodanić Tišma, osnivačica i ravnateljica vrtića, od ove jeseni pokreće i Međunarodnu britansku osnovnu školu u Zagrebu pod imenom Bright Horizons.

"Osnivanje ove škole ostvarenje je mog sna. Standardi koje ona postavlja, nešto je što prije svega želim za svoju djecu, ali i ponuditi drugima", ističe mlada Prodanić Tišma.Nastava u "International British School of Zagreb, Bright Horizons" održavat će se po International Primary School (IPC) programu. Posebnost ovog programa, naglašava Prodanić Tišma, je njegova multidisciplinarnost. Osim što je IPC-em, koji se temelji na britanskom nacionalnom programu, postavljen visoki standard matematike i jezika, učenike se potiče da povezuju između raznih predmeta te da u konačnici donose vlastite zaključke. Osim toga, ostavlja se prostor razvoju kreativnosti i samostalnom istraživanju, a velika pozornost posvećuje se projektnom radu.

Cijeli program je na engleskom jeziku no za djecu hrvatskog govornog područja osigurano je praćenje hrvatskog nacionalnog kurikuluma, odnosno četiri sata hrvatskoj jezika tjedno. "Sama ideja osnivanja škole krenula je prije pet godina. Osnivanjem ove škole htjela sam za djecu iz vrtića osigurati kontinuitet osnovnoškolskog obrazovanja", napominje Prodanić Tišma. Ove godine njena nastojanja napokon su uspjela te je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta verificiralo program škole koji se danas koristi u 1500 škola diljem svijeta. 

Spojena po dva razreda
Škola će biti smještena na Svetom Duhu u Zagrebu, u 250 četvornih metara unajmljenog prostora, a ovih se dana završava uređenje učionica. Za narednu nastavnu godinu, objašnjava osnivačica škole, otvorili su upise za učenike od prvog do trećeg razreda. Konačni kapacitet bit će 90 učenika smještenih u četiri učionice. Kako objašnjava, koncept je da su spojeni prvi i drugi, pa treći i četvrti razred, i tako sve do osmog, a svaki bi imao oko jedanaestero djece. Iako su joj mnogi savjetovali da  proširi upise i na više razrede Prodanić Tišma, na to ipak ne pristaje. Njoj je naime, najvažnija kvaliteta programa, kao i želja da atmosferu koju je uspjela stvoriti u malom vrtiću smještenom u idiličnom predjelu Zagreba, na Zelengaju, prenese i u školu. "Radi se o sistemu učenja u kojem nema onog klasičnog frontalnog podučavanja nakon čega učenik ide kući i uči za ocjenu, već su oni aktivni sudionici. Omogućujem im se pregršt materijala te rade projekte kroz sva područja nastave", ističe. Posebnost IPC programa je i u postavljanju osobnih, predmetnih i međunarodnih ciljeva. Na taj način učitelji prepoznaju na kojim područjima moraju dodatno raditi kao i kako potaknuti osobnost svakog učenika. 

Upoznavanje drugih kultura
Prodanić Tišma ponosna je što i dječji vrtić International Kindergarten Horizons radi po IPC programu, odnosno International Preschool Curriculumu. Također, cjelodnevni engleski program po kojem rade u vrtiću, verificiran je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Uspješnost koncepta kakav provode dokazuje i otvaranje novih prostora u jesen prošle godine, na dvije nove lokacije, u Kraljevečkom ogranku u Zagrebu te u Samoborskim vrtovima u Samoboru. "Naš cilj je pružiti visoki stupanj odgojno-obrazovnih kompetencija u sigurnoj i obiteljskoj atmosferi u kojoj su djeca ohrabrena postignuti sve svoje potencijale", ističe. Tako najmlađi engleski jezik u vrtićima Horizons uče na potpuno prirodan način te ga svladavaju u svakodnevnim situacijama, kao da uče materinji jezik. Primjerice, navodi, u radu koriste program Letter Land što je sustav učenja slova kroz piktogram, odnosno kroz likove. Vrtići Horizons dvije su godine bili uključeni u Comenius projekt kroz koji su surađivali s dječjim vrtićima i školama iz raznih europskih zemlja, a koji putem putujuće kutije omogućuje na zanimljiv način upoznavanje drugih kultura i posebnosti pojedinih država. Trud i predanost radu u konačnici nagrađena je "Best in customer service award" i to dva puta zaredom. 

Program na engleskom i španjolskom

Sa samo 26 godina, 2006. Milena Prodanić Tišma osnovala je vrtić International Kindergarten Horizonts, registriran kao Obzori. Kao odgojitelj, naime, počela je raditi u engleskoj igraonici, u istom prostoru na Zelengaju gdje je danas smješten i vrtić. Nakon što grčki vlasnici odlučuju izaći iz posla, preuzima ga Prodanić Tišma, a paralelno piše novi program i traži dozvolu od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za pokretanje dječjeg vrtića s cjelodnevnim programom. Od tada su, napominje, verificirani i za provođenje programa na engleskom i španjolskom, a kapaciteti su svake godine puni. Već sljedeće jeseni vrtići će pohađati 50-ero mališana, što je potvrda kvalitetnog rada, s obzirom na samo 20-ak s koliko su krenuli.  

Komentirajte prvi

New Report

Close