Braća Pivac u lovu na svoj treći hotel u Makarskoj

Autor: Marija Crnjak , 06. svibanj 2013. u 12:17
Foto: www.hoteli-makarska.hr

Odustajanje Jake Andabaka od Hotela Makarska je iznenađenje, jer je Andabak bio glavni kandidat za preuzimanje u budućoj privatizaciji. No, Andabaku se nije dalo više čekati da država pokrene stvar, pitanje je koliko će strpljivi trebati biti Pivci.

Iako je i sam do nedavno očekivao da će biti glavni kandidat za preuzimanje Hotela Makarska jednog dana kad krene privatizacija, hotelijer Jako Andabak odustao je od ulaganja u Makarskoj i prodao je na Zagrebačkoj burzi svoj udjel od 13 posto za dvadesetak milijuna kuna. Kupci su braća Pivac, odnosno poznata vrgoračka obiteljska tvrtka Mesna industrija Braća Pivac koja sve dublje gazi u turizam. Ako im se ostvari plan preuzimanja Hotela Makarska u najavljenoj privatizaciji, čiji su dugogodišnji dobavljač, Pivcima će to biti treći hotel na jugu Dalmacije.

Andabaku, koji je sa sličnim ciljem 122 tisuće dionica Hotela Makarska kupio još 2008. godine, više se ne da čekati privatizaciju koja nikako da se provede, a odustajanje je zacijelo povezano i s ulaganjem novca i napora u zdravstveni turizam te projekt Stubaki koji bi se trebao zahuktati u narednom periodu.

"Ne znam kad država više misli provesti tu privatizaciju. Uz to, ne volim se puno natjecati i naguravati, pojavili su se neki kupci koji žele preuzeti većinski udjel i odlučio sam izaći iz Hotela Makarska", kratko nam je pojasnio Andabak.

Braća Pivac u transakciji vrijednoj 23 milijuna kuna, što se rijetko viđa na Zagrebačkoj burzi, stekli su ukupno 16,10 posto udjela u Hotelima Makarska. Ivica Pivac, predsjednik uprave Mesne industrije koji je osobno postao vlasnikom 0,63 posto udjela Hotela Makarska (Neven Pivac ima 1,56 posto udjela, Mesna industrija 14,44 posto), ne krije želju da obitelj preuzme većinski udjel u turističkoj tvrtki u kojoj je država 70 postotni vlasnik.

"Hoćemo li ispuniti taj cilj teško je sad reći jer puno ovisi o tržišnim kretanjima i potezima većinskog vlasnika, ali s tom smo namjerom sad i ušli u vlasništvo hotelske kuće čiji smo dobavljač dugi niz godina. Mi smo još relativno novi u hotelijerstvu, no smatramo da se isplati ulagati u taj sektor", izjavio je Ivica Pivac za Poslovni.hr.

Braća Pivac svoju prvu turističku akviziciju proveli su 1997. godine kupivši Hotel Miramare u Makarskoj (koji je bio zatvoren još tijekom osamdesetih) te je na njegovom mjestu krenula izgradnja novog hotela, no investitor nije mogao dobiti potrebne dozvole sve do izmjene prostornog plana 2009. godine. Ivica Pivac otkriva da bi Hotel Miramare na tržištu konačno trebao biti iduće godine.

"U Miramare ulažemo oko 10 milijuna kuna, to će biti aparthotel s 65 apartmana te s 300 kreveta, a imat će četiri zvjezdice", pojašnjava Ivica Pivac. Četvrtu zvjezdicu trebao bi dobiti i drugi hotel u portfelju braće Pivac, Hotel Biokovo kojeg je tvrtka preuzela 2002. godine, a Hotel upravo dobiva dizalo kao uvjet za podizanje kategorije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close