Bošnjak: Nasip u Slavonskom Šamcu namočen, ali se nadamo da će izdržati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. svibanj 2014. u 13:10
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Na kritičnim mjestima duž nasipa kod Štitara, na kojima je primijećeno da ispod nasipa izbija voda, dovozi se i nasipava šljunak i pijesak.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji se danas nalazi u obilasku ugroženih područja u Posavini izrazio je zadovoljstvo što je vodostaj Save od noćas u opadanju, ali i upozorio kako smo još uvijek daleko od stabilizacije cijele situacije.

"Od sinoć je ovdje u Šamcu vodostaj pao za više od 30 centimetara. To je međutim daleko od stabilizacije stanja i mora se i dalje pratiti što se događa sa Savom", izjavio je Vrdoljak nakon obilaska nasipa u Slavonskom Šamcu.

Na kritičnim mjestima duž nasipa kod Štitara, na kojima je primijećeno da ispod nasipa izbija voda, dovozi se i nasipava šljunak i pijesak.

"Ono što me fascinira u hrvatskom narodu je da bez obzira koliko god smo razjedinjeni i podijeljeni oko nekih pitanja, ovdje smo jedinstveni u pružanju pomoći", kazao je Vrdoljak.

Izvijestio je kako je iz robnih rezervi upućeno 1000 madraca za evakuirane mještane potopljenih sela te će biti osigurana i hrana za ljude angažirane u obrani.

Načelnica općine Slavonski Šamac, Vera Bošnjak, rekla je kako je stanje na nasipu u tome mjestu stabilno ali i dalje postoji opasnost od mogućeg proboja nasipa na čjoj je obrani angažirano nekoliko stotina ljudi.

"Nama prijeti opasnost od samog nasipa, koji je sada razmočen i natopljen, ali se nadamo da će izdržati", kazala je Bošnjak.

Naglasila je kako je Slavonski Šamac jedno je od ključnih mjesta u obrani od visokog vodostaja rijeke Save jer se nalazi nedaleko od ušća rijeke Bosne u Savu, iz koje i dolazi sva problematična voda.

"Kažu da se Šamac nalazi u razini vrha đakovačke katedrale i ukoliko bi došlo do proboja nasipa bilo bi ugroženo područje sve do Đakova", istaknula je Bošnjak.

Nakon Slavonskog Šamca ministar Ivan Vrdoljak obići će i nasip u Županji.

Komentirajte prvi

New Report

Close