Borba za nižu naknadu za autorska prava

Autor: Zoran Vitas/VL , 02. siječanj 2014. u 18:10
Branko Šegon, pomoćnik ministra financija/P. Glebov/PIXSELL

ZAMP protiv, a ugostitelji odluku ministarstva dočekali s veseljem.

Pomoćnik ministra financija Branko Šegon najavio je prije Nove godine ukidanje 25 i smanjenje još 27 parafiskalnih nameta koji, kako kaže, ozbiljno opterećuju gospodarstvo.

"Jedan od prvih pregovora koji će početi bit će smanjenje ZAMP-a što je vrlo bitno za kompletno gospodarstvo koje danas plaća zaštitu autorskih i muzičkih prava. Mi smatramo da taj dio treba redefinirati", izjavio je tom prilikom Šegon. Na ovu najavu promptno je reagiralo Hrvatsko društvo skladatelja čiji je ZAMP dio navodeći kako se nikako ne može govoriti o parafiskalnom nametu jer je to naknada za uslugu, korištenje glazbe, filma ili knjige u poslovne svrhe, koju plaćaju samo oni koji je koriste u svom poslovanju, kako kažu u ZAMP-u. HDS ZAMP je strukovna udruga a ne javno ili državno poduzeće, ističu. Ipak, u Ministarstvu financija ostaju ustrajni u svojem razmišljanju ističući kako je ono što radi ZAMP najočitiji primjer parafiskalnog nameta te da je to u konačnici novac gospodarstva.

 

Hulec

Te su naknade ogromne. Sve se smanjuje, samo se ZAMP ne dira

To ne umanjuje iznenađenje u HDS ZAMP-u te ističu kako se u cijeloj stvari prema korisnicima ponašaju izuzetno korektno. "O naknadama ionako stalno pregovaramo s korisničkim udrugama ili komorama pa smatramo ovu javnu najavu pomoćnika ministra u ime Vlade iznenađujućim i nekorektnim svrstavanjem na stranu jednih poduzetnika", kažu. Iako se iznos od 103,2 milijuna kuna koliko je HDS ZAMP prikupio sa završetkom prošle godine čini povelikim, u ZAMP-u se ne slažu niti da je naknada za njihove usluge previsoka. Logično, Miroslav Folnegović Hulec, predsjednik Hrvatskog udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK Šegonovu je odluku dočekao s veseljem.

"Te su naknade ogromne. Sve se smanjuje, samo se ZAMP ne dira. Djeluju isto kao i da su država. Ako ne platite, idete pod ovrhu. Ljudi su zatvarali lokale zbog toga", kaže Folnegović. Iz ZAMP-a pak ističu kako sama visina autorske naknade kod primjerice ugostitelja iznosi 35 lipa na 100 kuna troškova nabave roba i usluga. "Takva naknada teško može ikoga ugroziti ili biti ograničavajući faktor za razvoj ugostiteljstva", ističu u ZAMP-u. Napominju kako je naknada za autorska prava u Hrvatskoj niža nego drugdje. "Primjerice naknada za ugostiteljstvo u Hrvatskoj je dvostruko niža nego u Sloveniji", zaključuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close