Borba s Grcima za njemačke turiste

Autor: Marija Crnjak , 05. ožujak 2015. u 09:53
Ministar turizma Darko Lorencin/Grgur Zućko/PIXSELL

Nove aviolinije dobro se prodaju, najjača je potražnja prema Splitu, koji uzima primat Dubrovniku, slijede Pula, Rijeka, Zadar, kaže R. Ivičić, direktor HTZ-a.

Iako će i dalje plaćati PDV od 25 posto, strani autobuseri od travnja se više neće trebati boriti s opsežnom papirologijom koja je Hrvatsku od pristupanja Europskoj uniji koštala ukidanja autobusnoh linija. U suradnji s Ministarstvom financija i Poreznom upravom administracija je znatno pojednostavljena, a autobuseri će sve moći obavljati preko interneta i putem elektroničke pošte, najavio je ministar turizma Darko Lorencin na međunarodnome sajmu turizma u Berlinu ITB, otvorenom u srijedu.

"Činjenica je da su se autobuseri suočavali sa složenom procedurom koja je bila najveći problem za prijevoznike, pogotovo male tvrtke, kojih je na hrvatskom tržištu jako puno. Velik dio njihovih putovanja odvija se u predsezoni i posezoni s ciljanim grupama turista kao što su umirovljenici ili ekskurzije. Iako od hotelijera nismo dobili jasne brojke o eventualnom odustajanju nekih autobusera od hrvatskog tržišta, bilo je naznaka za to. U razgovorima s autobuserima dobili smo informacije da ih administracija muči više od poreza", kazao je Lorencin, koji je vijesti podijelio s njemačkim predstavnicima autobusera. Inače, Lorencin je na investicijskoj konferenciji, koja okuplja vodeće svjetske investitore i hotelske brendove, predstavio ključne investicijske projekte u hrvatskom turizmu kao što su Kupari i Brijuni.

Sudjeluje i nekoliko hrvatskih hotelijera, predstavnici Valamara, Maistre, Skipera, kao i Miroslav Dragičević iz Horwath Consultinga. Ministar na temelju dosadašnjih razgovora s partnerima zaključuje da bi i ova godina mogla donijeti rast s njemačkog tržišta. Očekuje se jači svibanj nego lani te nešto slabiji lipanj zbog rasporeda praznika. Direktor HTZ-a Ratomir Ivičić ne očekuje ni srpanjska rupu poput one lani. Računa se na više letova iz Njemačke prema Hrvatskoj, uključujuci i sjever Njemačke, pokreće se linija Bremen-Split.

"Nove linije dobro se prodaju, najjača je potražnja prema Splitu, koji uzima primat Dubrovniku, slijede Pula, Rijeka, Zadar", kaže Ivičić. Neki domaći organizatori putovanja, međutim, ne dijele optimizam. Katarina Hauptfeld, vlasnica Katarina Linea, kaže da je buking slabiji nego lani za berlinskog sajma. I Boris Žgomba iz Unilinea tvrdi da je buking slabiji. Izazov će biti Grčka, koja ima jači buking nego lani, dok Turska s njemačkog tržišta, najviše zbog sigurnosnih pitanja, zasad bilježi nesto slabiji interes.  

Komentirajte prvi

New Report

Close