Bolnice za lijekove duguju i po 900 dana, prijete nam nestašice

Autor: Marija Crnjak , 09. srpanj 2018. u 22:01
Bolnice u prosjeku stvore 80 mil. kuna duga mjesečno, Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U Ministarstvu kažu da su svjesni problema i da traže rješenje, te tvrde da sigurnost pacijenata nije upitna.

Po tko zna koji put Hrvatska ljeto dočekuje u zabrinjavajućoj krizi tržišta lijekova zbog dugova javnog zdravstva. Najstariji računi koje su bolnice fakturirale veledrogerijama prelaze 900 dana, te dobavljači lijekova ponovno služe kao kreditori države i javnog sektora, zbog čega su u ponedjeljak upozorili na moguće nestašice lijekova. U Koordinaciji veledrogerija Hrvatske udruge poslodavaca upozoravaju da ukupna dugovanja bolnica iznose više od dvije milijarde kuna, te je dug samo u proteklih šest mjeseci narastao za 500 milijuna kuna.

“Prema dostupnim informacijama, dramatičan rast ne namjerava se zaustaviti uskoro, niti postoji mogućnost da se u značajnijem opsegu podmiri, a što će rezultirati s jednom milijardom kuna novog duga, nastalog samo u 2018.”, upozoravaju iz HUP-a. Svjesni su da njihov apel dolazi u trenutku javne opsesije nogometom, no naši izvori ističu da je “uvijek nešto važnije od lijekova, te da nikad nije trenutak za nešto što predstavlja nacionalonu sigurnost”. Veledrogerije, koje su izravni dobavljači lijekova bolnicama, i dalje žele ostati partneri sektora, no ističu da je suradnja jako poljuljana stavom države koja osim sanacijom s vremena na vrijeme godinama ništa nije poduzela da se sustav postavi u održivo stanje. Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa.

“Takav razvoj situacije veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja, te su sve jasnije naznake da bi se već u slijedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova. Naime, s 31. svibnja 2018. godine ukupna dugovanja bolnica prema veledrogerijama iznose više od 2 milijarde kuna. Tako 24 bolnice od njih 62 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, a pojedine bolnice, njih šest, plaćaju svoje račune u rokovima duljima od dvije godine čime se značajno prekoračuju rokovi plaćanja propisani zakonom”, pojasnio je Josip Matusinović, predsjednik HUP-Koordinacije veledrogerija, koja nakon godinu dana pregovora s Vladom ne vidi naznake rješenja. Iz Ministarstva zdravstva poručuju da su svjesni problema, te da na rješavanju intenzivno rade. Uvjeravaju javnost da su u kontinuiranom kontaktu s bolnicama i veledrogerijama, kao i s Ministarstvom financija, te da neće doći ni do kakve nestašice lijekova, a sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje.

“U sklopu širih aktivnosti koje poduzima na uspostavi financijski održivog zdravstvenog sustava, Ministarstvo zdravstva radi na dugoročnom rješavanju i ove problematike”, poručuju iz ureda ministra Milana Kujundžića.

Komentirajte prvi

New Report

Close