Bolnice srezale gubitke za tri puta

Autor: Marija Crnjak , 31. srpanj 2015. u 12:30
Naš model funkcionira već nakon šest mjeseci, tvrdi Varga/ Nina Djurdjević/PIXSELL

KBC-i i KB-i smanjili su gubitke 80% prema prvom kvartalu, na 26 mil. kn. Iako se tvrdi da su sve bolnice skratile rokove plaćanja, dobavljači to još nisu osjetili.

Bolnice su u prvih šest mjeseci 2015. godine smanjile gubitke za tri puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s prošlogodišnjih 742 mil. kuna na 153 milijuna kuna.

Trećina bolnica u sanaciji već nakon pola godine ne stvara nove dugove, a obveze zdravstvenog sustava smanjene su za 50 mil. kuna, pohvalili su se u četvrtak u Ministarstvu zdravlja, uz napomenu da će se u drugoj polovici godine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i bolnice u većoj mjeri posvetiti restrukturiranju i rješavanju starih obveza. Ističu da su rezultati posljedica izlaska HZZO-a iz državne riznice, uvođenja novih modela ugovaranja sa  Zavodom te plaćanja po izvršenju u drugom kvartalu 2015., kao i početkA provedbe Nacionalnog plana za 2015.

 

19posto

porasli su prosječno prihodi bolnica u drugom kvartalu

"Iz mjeseca u mjesec vidljiv je pomak, što dokazuje da model koji smo postavili funkcionira već nakon šest mjeseci. Počeli smo s provedbom reformskih mjera i na dobrom smo putu da bolnice postanu financijski održive. To je proces koji u razvijenijim zemljama traje pet do deset godina, mi smo zacrtali ostvariti taj cilj do kraja 2017.", kaže ministar zdravlja Siniša Varga. Bolnice su u drugom kvartalu zabilježile samo 15 milijuna kuna dodatnog gubitka, povećavši prihode u prosjeku 19 posto. Najveće, klinički bolnički centri i kliničke bolnice, smanjili su gubitke u drugom kvartalu 80% u odnosu na prvi kvartal, s 125 mil. kuna na 26 mil.

Njihov gubitak polovicom 2014. bio je 475 mil. kuna. Dug zdravstvenog sustava s kraja prošle godine smanjen je za pedeset milijuna kuna vlastitim sredstvima, bez pomoći iz državnog proračuna. "HZZO je svoje obveze smanjio za 211 mil. kuna, odnosno s 940 na 729 mil. kuna. Opće bolnice smanjile su dospjele obveze za više od 24 mil. kuna, specijalne bolnice za gotovo 15 mil., dok su KBC-ovi i KB-ovi zabilježili 201 mil. kuna novih obveza jer je tamo zbog veličine sustava reformskim mjerama potrebno dulje za postizanje efekta", stoji u Varginu priopćenju.

Iako se tvrdi da su sve bolnice skratile rokove plaćanja, dobavljači to još nisu osjetili na svom poslovanju. I dalje se bilježe rokovi plaćanja do 300 dana, doznajemo neslužbeno. U Udruzi poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) zadovoljni su rezultatima izlaska Zavoda iz riznice, no i dalje nisu zadovoljni cijenama pojedinih zdravstvenih usluga, koje još nisu ni blizu realnih okvira, zbog čega pojedine bolnice fakturiraju manje iznose nego što je njihov realno ostvaren rad.

Komentirajte prvi

New Report

Close