Blagi rast broja zaposlenih u industriji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2013. u 12:02
Ilustracija

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u svibnju ove godine veći je u odnosu na travanj za 0,4 posto.

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u svibnju ove godine veći je u odnosu na travanj za 0,4 posto, dok je na godišnjoj razini, prema prošlogodišnjem svibnju, bio niži za 5,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećana za 5,7 posto.

Statistika broja zaposlenih prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da je na mjesečnoj razini broj zaposlenih porastao u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,6 posto, u proizvodnji intermedijarnih proizvod za 0,9 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto. Istodobno je pak broj zaposlenih u proizvodnji kapitalnih proizvoda u svibnju u odnosu na travanj smanjen za 0,7 posto te za 0,3 posto u proizvodnji energije.

Na godišnjoj pak razini pad se bilježi u svim grupacijama pa je tako u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju, koja zapošljava 35,7 posto zaposlenih u industriji, broj zaposlenih smanjen za 6,5 posto, a u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, čiji je udio u ukupnom broj zaposlenih u industriji gotovo 30 posto, za 3,9 posto. U svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine zaposlenih u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju bilo je 3,3 posto manje, u proizvodnji kapitalnih proizvoda 4,3 posto, a postotno je najviše pao broj zaposlenih u energiji, za 10,5 posto.

Statistički podaci prema djelatnostima pokazuju da je na mjesečnoj razini, u svibnju u odnosu na travanj, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji porastao za 0,3 posto te u rudarstvu i vađenju za 0,7 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji zaposlenih bilo 0,4 posto manje.

Na godišnjoj je razini u prerađivačkoj industriji, koja ima udio od gotovo 90 posto u ukupnom broju zaposlenih u industriji, bilo 4,9 posto manje zaposlenih nego u svibnju 2012. godine.

Zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom je u svibnju ove godine bilo 11,5 posto manje nego u istom mjesecu lani, a u rudarstvu i vađenju zaposlenih je bilo 7,5 posto.

I u sve tri djelatnosti koje u sklopu prerađivačke industrije imaju najviše zaposlenih u petom je mjesecu ove godine bilo manje zaposlenih nego u istom mjesecu lani.

Tako je u svibnju ove godine u proizvodnji prehrambenih proizvoda broj zaposlenih smanjen za 6,5 posto, u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda za 2,8 posto, a u proizvodnji odjeće bilo je čak 10,9 posto manje zaposlenih nego u svibnju lani.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju pak da je u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine proizvodnost rada u rudarstvu i vađenju porasla za 2,1 posto, u prerađivačkoj industriji za 2,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 25,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close