Bilježimo manje rezervacija iz Rusije, no sve je više interesa turista iz Engleske, Bliskog istoka, Portugala i Poljske

Tomislav Varga, predsjenik Uprave Atlasa Tomislav Varga, predsjenik Uprave Atlasa

Trenutna situacija daje razloga za optimizam oko kvalitete turističke sezone , no neke će se stvari odigrati i u zadnji tren.

Na Hrvatskom turističkom kongresu, koji će se 28. travnja u organizaciji Poslovnog dnevnika održati u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski, jedan od govornika bit će Tomislav Varga, predsjednik uprave Atlasa i adriatica.net grupe. 

Temeljem Atlasovih uvida i bookinga, kakvu turističku sezonu očekujete?
U sezonu smo zakoračili charter naletom na Dubrovnik iz Portugala. Dobri trendovi iz Španjolske, Portugala i Južne Amerike nastavljaju se i dalje. Već sada smo rasprodali većinu aranžmana za krstarenja Jadranom, kako u predsezoni tako i u glavnoj turističkoj sezoni.  Veći volumen pa i profit očekujemo kao službeni organizator izleta i transfera za brodove Coste Crociere, koji pristaju u lukama na Jadranskoj obali. Trenutna situacija daje razloga za optimizam, no neke će se stvari odigrati i u zadnji tren. Ne smijemo zaboraviti niti faktor vremenskih prilika.

Proteklih nekoliko ljetnih turističkih sezona na Mediteranu bilo je obilježeno raznim geopolitičkim utjecajima, poput Arapskog proljeća i krize u Grčkoj. Vidite li neke takve utjecaje i ove godine, i ako vidite, kako će oni utjecati na Hrvatsku?
Situacija na Mediteranu je bez većih promjena. Manje nestabilnosti u proteklom periodu nisu pratile pad interesa za poznata turistička odredišta, što vidimo i na primjeru naših domaćih gostiju. 

Postoje li neki novi trendovi u smislu emitivnih tržišta, novih destinacija ili proizvoda koji se vide u pripremi ove turističke sezone u Hrvatskoj?
Svaka sezona donosi određene novosti. Reakcije iz Seoula, gdje smo nedavno otvarali predstavništvo, su odlične. Globalni online igrači sve više traže naše usluge na destinaciji. Usprkos rastu modernih tehnologija i onlinea, kvalitetna podrška DMC kompanija ima svoju snagu i partneri ju cijene. Dok tržište Rusije i dalje prati pad, dobre trendove bilježimo iz Engleske koja raste u svim segmentima, osobito u onlineu. Poljaci su uz klijente s Bliskog istoka i Lisabona djelomično kompenzirali manjak turista iz Rusije. Krstarenja, grupe i ture izuzetno su interesantne tržištima Engleske, Skandinavije, Novog Zelanda, Australije, Južne Afrike i Amerike. Proizvodi prilagođeni ciljanim skupinama put su do novih gostiju, ali i novih tržišta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!