Bićanić: Bolje da ministri ne rade ništa nego da griješe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. studeni 2015. u 21:59
Ivo Bićanić s EFZG-a/Petar Glebov/PIXSELL

Aktualni ministar financija Boris Lalovac zalagat će se za to da se najviša stopa poreza na dohodak smanji na 25 posto, a Tomislav Ćorić iz HDZ-a kaže da će se Domoljubna koalicija fokusirati na smanjenje PDV-a.

Aktualni ministar financija Boris Lalovac i najčešće spominjani pretendent na tu poziciju, predsjednik HDZ-ova Odbora za financije, Tomislav Ćorić ne slažu se gotovo ni u jednom pitanju o kojem se debatiralo na konferenciji Financijska sigurnost EPH i RTL-a. Lalovac smatra da je stopa poreza na dohodak od 40 posto previsoka i zalaže se za to da maksimalna stopa bude 25 posto.

Najavljuje da će se, osvoji li koalicija Hrvatska raste vlast, zauzimati za jednostavniji porezni sustav i maksimalni porez od 25 posto. Ćorić pak, smatra da stopa od 40 posto destimulira visokoobrazovane pa oni bježe u inozemstvo, ali je i "pošten ako se držimo koncepta pravednosti".  Po Ćoriću bi maksimalnih 25 posto potpuno poništilo koncept po kojem se višim porezom oporezuju bogatiji. Istaknuo je da problem konkurentnosti proizvodnje u visokih 25 posto PDV-a, što je rezultiralo velikom sivom ekonomijom.

"Između 90 i 100 milijardi kuna godišnje se obrnu, a da ih i ne vidimo u sustavu", kaže Ćorić ponovivši da će Domoljubna koalicija, osvoji li vlast, fokusirati na smanjenje PDV-a. Obojica se slažu da Hrvatskoj nedostaje pravne i financijske sigurnosti, ali i financijske pismenosti.  Ivo Bićanić s Ekonomskog fakulteta očekuje da će postizborno vrijeme nalikovati na stočni sajam. "Svi će trgovati sa svima, nećemo znati tko su ministri, a i kad ih dobijemo, oni će se baviti namještajem. Bolje im je da ne rade ništa nego da rade greške", kaže Bićanić kojem nije nezamisliv da Hrvatska raste i po šest posto.  

Franjo Luković, čelnik NO-a EPH, ističe da financijska sigurnosti nije predizborna tema ni jedne veće stranke. "Svaki bi birač trebao bi razabrati koja je stranka spremna na reforme, jer smo prezadužena država te moramo smanjiti dug ili ćemo bankrotirati", kaže Luković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close