Bez pristupa internetu nova osobna iskaznica ne vrijedi

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2015. u 13:06
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Žele li nove osobne ili ostati na starima, trebalo je ostaviti na izbor građanima.

Priča o novim osobnim iskaznicama traje već neko vrijeme, a čini se da neće uskoro završiti. Kako piše Večernji list, nemali je broj građana čije su stare osobne istekle ostao iznenađen kada im je na šalterima MUP-a, među ostalim, uručen i ugovor koji je unaprijed potpisao AKD, državna tvrtka koja izrađuje nove osobne, a kojim se reguliraju međusobni odnosi.

Podnositelj zahtjeva tako potpisom ugovora daje AKD-u pravo upravljanja svojim osobnim podacima, a zauzvrat AKD preuzima obvezu primjerenog ophođenja s njima. Međutim, nije ugovor jedina sporna stvar kada je o novim osobnim iskaznicama riječ. One se u roku od 90 dana moraju i aktivirati putem interneta inače postaju nevažeće pa se postavlja pitanje kako će to učiniti oni koji internetu nisu vični ili mu nemaju pristup.

Odluka Sabora

Sabor je nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u EU izglasao kako je jedini ovlašteni dobavljač osobnih iskaznica spomenuti AKD. Ni to ne bi bilo toliko sporno s obzirom na to da tvrtka ima ekstenzivno iskustvo u izradi osobnih dokumenata, ali kada je riječ o tehnološkom skoku kao što je elektronička osobna, ipak se moraju postaviti neka pitanja. Poznato je kako debelo kasnimo za Europom kada je tome riječ.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Fašizam kojeg bi se i Hitler postidio, a sve u režiji Unije, najodvratnije fašističke tvorevine u povijesti čovječanstva. A najbolje tek dolazi, hahaha…

može li ova vlada išta napraviti kako treba? izgleda da ne može [emo_vrtimise]

New Report

Close