Bez predstečajnih neisplatitelja plaća lista srama je krnja i upitne svrhe

Autor: Suzana Varošanec , 23. srpanj 2014. u 22:00
Neisplata plaća u predstečaju prolazi bez pravnih posljedica/Nel Pavletić/PIXSELL

Na listi srama Porezne uprave objavljeno je 7038 poslodavaca koji ne isplaćuju redovito plaće, no u stvarnosti ih ima i više.

Kolokvijalno nazvana lista srama, inače lista poslodavaca neisplatitelja plaća koju je 15. srpnja objavila Porezna uprava, sutra će biti ažurirana prvi put, a nadalje isto svakog petka.

Na upit Poslovnog dnevnika iz Porezne uprave s tim u vezi navode da će se s popisa izuzimati oni poslodavci koji u tom tjednu iskažu na obrascu JOPPD naknadnu isplatu plaća, odnosno oni koji su u međuvremenu zadovoljili uvjete da više ne budu iskazani na popisu. Oni koji nisu likvidni mogu se, drugim riječima, spasiti od objave  ako zatraže otvaranje predstečaja. Bivši ministar Linić doživljava na taj način veliku satisfakciju zbog afirmacije Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi jer bi svi neisplatitelji dvije plaće trebali to učiniti, naravno pod uvjetom da vlasnici i vjerovnici prije toga ne dogovore rješenje. Lista kao model da se vidi tko plaće isplaćuje, a tko ne, ipak trpi kritike otkad je objavljena.

Stižu iz poslodavačkih redova, a po novome i iz radničkih. Pokazuje se, i to pored uočenih grešaka, i da lista nije cjelovita što bi trebala biti, i to zato jer ima ugrađenu jednu sistemsku grešku. Slučaj omišaljske Dina Petrokemije svježi je dokaz toga: njezinog imena, unatoč dugovima prema radnicima koji su nastali i tijekom predstečaja – ukupno nisu dobili 22 plaće, nema na navedenoj listi. Da stvar bude još neobičnija, na listi nema nijedne tvrtke u predstečajnom postupku. Upućeni objašnjavaju da to nije dobar znak, primjerice, da se radnicima plaće u predstečaju uredno isplaćuju. Štoviše, tvrde da u praksi ima raznih slučajeva neisplata plaća predstečajnih dužnika. Razlog za njihovo isključivanje s liste leži, kažu, u tretiranju predstečaja kao posebne vrste postupka.

Porezna bi svakako trebala pratiti i te isplate, no navodno ona to ne može jer nema načina kako bi to činila, objašnjava jedan sugovornik. Stoga za dužnike koji su mnoge doveli do blokade i uzrok su domino efekta predstečajeva, ne vrijede ista pravila, pa i kad ne isplate tri plaće tijekom predstečaja ili tri u posljednih pola godine neće završiti na listi. Zahvaljujući tome neisplata plaća u predstečaju ostaje  bez posljedice kao što je objava na listi, pa sama činjenica da taj postupak teče dostatna je za amnestiju predstečajnih poslodavaca od 'liste srama'. Ipak, na listi će se naći i stečajni dužnici, kao i subjekti u likvidaciji. A ona već danas obuhvaća niz stečajnih dužnika neisplatitelja plaća.

Prema značajnom broju radnika ističu se modna kuća Arena iz Pule (60-ak), Tempo Inženjering (240 radnika), Silosi VTS iz Virovitice (95 radnika) te Vuković-company iz Vukovara (40-ak). No, postoji i niz subjekata s jednim do nekoliko radnika obuhvaćenih listom za koje se diljem zemlje vode stečajevi. Predstečajna zaštita neisplatitelja plaća od objavljivanja čini listu krnjom s nejasnom porukom može li se tako uopće zaštititi isplata plaća i postići svrha očuvanja radnih mjesta. Bez istih podataka iz predstečajeva podaci o 5616 tvrtki neisplatitelja ili onaj o oko 25 tisuća radnika koji je danas u Hrvatskoj ne primaju (bez radnika 15-ak tvrtki pod inspekcijskim nadzorom) ne daju cjelovitost slike.  

Spirala neplaćanja

Elkom predstečaji drugih odveli u predstečaj

Elkom iz Ivanca, koji se našao na listi neisplatitelja, zatražio je otvaranje predstečaja. Poteškoće te izvozne tvrtke nastale su uslijed velikih otpisa ili dugoročnih rezervacija tražbina dužnicima, njih čak šest koji su završili u predstečaju. No, kumovao je i poseban slučaj protupravne naplate bankarske garancije. Direktor Mirko Habek izjavio je za Poslovni da je prijavljeno 92 milijuna kuna obveza, no ni kune duga državi jer su uredno podmirivali  obveze. Očekuje i da će Porezna ispraviti pogrešku jer su plaće za 250 radnika za ožujak isplaćene.  

Komentari (5)
Pogledajte sve

U HRV treba istaknuti listu bogataša nakon 1992 i onda te vrjedne i marljive poduzetnike zamosliti da pomognu da svi budemo tako uspješni.[emo_smijeh]

kako se smislilo lijep naziv za pljačku gospodarstva, ovako kao kratica PSN, djeluje prilično snažno

a još se zaboravilo napomenuti da predstečajci mogu nastaviti ne plaćati ne samo plaće svojim zaposlenicima nego i račune svojim dobavljačima i time natjerati iste na neisplatu plaća svojim radnicima.

apsurdno je koliko pozornosti mediji daju ovim ludostima. da bi se išta razaznalo u ovom nepravnom uređenju, trebalo bi poništiti sve predstečajne nagodbe a sve oni koji su činili procesne zloporabe te one koji su ih štitili unutar ministarstva financija i porezne uprave pozatvarati.

karamarko navodno doista vjeruje da može samo zamijeniti fotelju s milonovićem i nastaviti istim putem – izbjegavanje reformi, čuvanje svih marksističkih lopova i neradnika.

Svaka lista srama je zapravo sramotna lista za onog tko je objavljuje, za onog tko je nametnuo daće bez da se pita drugu stranu koliko još može izdržati. Koliko bi poslodavaca u EU izdržalo s našim fiskalnim i parafiskalnim davanjima?

New Report

Close