Bez podrške u edukaciji, nema ni snažnog malog i srednjeg poduzetništva

Autor: Tomislav Pili , 12. lipanj 2015. u 13:14
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Osječki Poslovni uzlet održan je u prostorima Ekonomskog fakulteta i 12. je u nizu takva manifestacija ove godine u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Bez podrške u edukaciji poduzetnika nema ni snažnog malog i srednjeg poduzetništva – zajednička je misao govornika koji su se u uvodnom dijelu Poslovnog uzleta grada Osijeka obratili u petak okupljenima.

Osječki Poslovni uzlet održan je u prostorima Ekonomskog fakulteta i 12. je u nizu takva manifestacija ove godine u organizaciji Poslovnog dnevnika. Kako je naglasio glavni urednik Mislav Šimatović, Poslovni uzlet je edukativna manifestacija posvećena malim poduzetnicima. Međutim, jedan od njezinih ciljeva jest i predstaviti javnosti uspješne, pozitivne poduzetničke priče.

Na pitanje zašto baš malim poduzetnicima Šimatović dodaje kako je razlog tomu što upravo mali i srednji poduzetnici predstavljaju kapilarni sustav hrvatskog gospodarstva. Potvrđuju to i naizgled šturi statistički podaci. Mali i srednji poduzetnici čine 99 posto svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, zapošljavaju 65 posto ukupno zaposlenih te pridonose s 50 posto u kreiranju domaćeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), istaknuo je Šimatović. „Već to govori koliko su poduzetnici važni“, ustvrdio je Šimatović. Dodao je i kako je cilj Poslovnog uzleta potaknuti poduzetnike na kreativno razmišljanje i naučiti ih kako biti konkurentan na tržištu.

Inače, Osijek je bio domaćin Poslovnog uzleta i prošle godine što je istaknuo i zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham. „Započeli smo priču s Poslovnim dnevnikom još prošle godine i ovo je prvi dio suradnje“, kazao je Ham. Prema njegovu mišljenju, malo i srednje poduzetništvo treba nositi osječko gospodarstvo. Osvrnuo se i na već spomenute statističke podatke dodavši kako su ti podaci još izraženiji u sjevernim, razvijenijim županijama, poput Međimurske ili Varaždinske županije. „To ide kap po kap u BDP“, kazao je Ham. O važnosti edukacije zamjenik gradonačelnika je nadodao kako mali i srednji poduzetnici nisu u poziciji kupovati menadžere već se sami moraju educirati.

Projekt Poslovnog uzleta Ministarstvo poduzetništva i obrta podržava od samog početka, istaknula je pomoćnica ministra Nadica Žužak. „Od početka smo svjesni potrebe ulaganja u edukaciju“, dodala je Žužak. No, ministarstvo podržava i poduzetničke projekte, kazala je Žužak, istaknuvši pritom projekt Poduzetnički impuls gdje je na poduzetnicima na raspolaganju 4,4 milijarde kuna financijske pomoći njihovim projektima. Kako je kazala, ocjenjivanje projekata pristiglih u prvom krugu je pri kraju, a uskoro kreće i drugi krug.

Što se tiče sredstava iz europskih fondova, u tijeku je poziv za opremanje te poziv za izgradnju i opremanje iz kojih se može dobiti do 15 milijuna kuna bespovratno. „Mali i srednji poduzetnici najžilaviji su dio gospodarstva i mogu biti još žilaviji“, zaključila je Žužak na kraju uvodnog dijela manifestacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close