‘Beskućnicima je dovoljno teško, samo su im falile kazne za skitanje’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2012. u 17:12
PXL

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić upozorio je vladu i lokalne vlasti na težak položaj beskućnika.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić upozorio je danas vladu i lokalne vlasti na težak položaj beskućnika, socijalno isključenih i diskriminiranih građana, čiji će se status dodatno pogoršati ako ih se, prema novopredloženim propisima, zbog nejasnih normi počne kažnjavati kao skitnice.

"Nacrtom prijedloga zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira uvode se visoke novčane kazne za skitnice, a da prethodno država, županije i veliki gradovi nisu osigurali socijalno zbrinjavanje svih beskućnika, među kojim ima i skitnica. Samim Nacrtom zakona nije definiran pojam skitnice pa se nažalost ostavlja prostor da se i beskućnici budu kažnjavali jer su ostali bez doma i posla i prisiljeni su spavati na javnom prostoru", ističe pučki pravobranitelj.

U pismu potpredsjednici vlade Milanki Opačić u povodu današnjeg Svjetskog dana beskućnika, Malčić upozorava da je položaj beskućnika i dalje marginaliziran, iako je novim Zakonom o socijalnoj skrbi definiran pojam beskućnika te je otvoreno desetak prihvatilišta i jedna stambena zajednica.

Nerijetko su beskućnici diskriminirani u ostvarivanju socijalnih prava jer ne mogu u pojednim javnim službama ostvariti socijalne pomoći ili socijalne usluge, zdravstvenu zaštitu, socijalno stanovanje, zapošljavanje. Najveća prepreka u ostvarivanju socijalnih prava, posebice zdravstvene zaštite, je nemogućnost prijave prebivališta ili boravišta u sredini u kojoj žive. Iako se Nacrtom prijedloga Zakona o boravištu ova prepreka pokušava otkloniti na način da se beskućnici prijave na adresu prihvatilišta i nakon izlaska iz prihvatilišta odjave, ostaje i dalje otvoreno pitanje kako prijaviti beskućnike koji nisu na privremenom smještaju u prihvatilištu, a takvih ima zasigurno više nego u samim prihvatilištima ili skloništima, smatra pučki pravobranitelj.

Ističe da je probleme ove socijalno vrlo osjetljive skupine građana moguće riješiti kao u zemljama Europske unije na način da im se jamči dostojan život i stanovanje bez kažnjavanja što su zbog raznih životnih okolnosti postali beskućnici. "Posebice u sadašnje vrijeme kada se, zbog ovrha, ostaje bez stana, kuće i imovine za život", ustvrdio je Malčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close