BDP bi u trećem kvartalu mogao rasti 2,9%

Autor: Ana Blašković , 11. rujan 2017. u 22:00
Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta/S. M./PIXSELL

Indeks CEIZ porastao u srpnju što upućuje na ubrzavanje ekonomije.

Rast BDP-a mogao bi dosegnuti 2,9 posto u trećem kvartalu, jedan posto više nego u prethodnom tromjesečju, prognoziraju analitičari Ekonomskog instituta temeljem porasta CEIZ indeksa.

U srpnju je taj indeks, složeni mjesečni indikator poslovnog ciklusa kojeg je razvio EIZ, blago porastao za 0,01 bod u odnosu na lipanj.

 "To znači da se ekonomska aktivnost u tom mjesecu nešto ubrzala u odnosu na prethodni mjesec. Sama vrijednost indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u trećem tromjesečju ostvariti rast realnog BDP-a od 2,9 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Ako promatramo iz tromjesečne perspektive, vrijednost indeksa sugerira da bi hrvatsko gospodarstvo u trećem tromjesečju 2017. moglo porasti za jedan posto u odnosu na drugo tromjesečje 2017., što odgovara prirastu koji je hrvatsko gospodarstvo ostvarilo u trećem tromjesečju 2015. i 2016.", navodi EIZ.

Prognoze ipak treba uzeti s dozom rezerve, napominju, budući da se procjena rasta BDP-a u trećem tromjesečju temelji samo na srpanjskoj vrijednosti, a točnije prognoze ekonomskih kretanja bit će moguće kada stignu vrijednosti indeksa za kolovoz i rujan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close