AZTN zbog slučaja Generali češlja osiguravatelje

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2014. u 22:00
Postupak protiv 12 osiguravatelja/M. Lukunić/PIXSELL

Utvrdit će jesu li jednog člana udruženja kaznili zbog spuštanja cijena premija.

Zagreb Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma protiv Hrvatskog ureda za osiguranje i 12 osiguravajućih kuća zbog onemogućavanja Generali osiguranju prodaje obveznog autoosiguranja.

Postupak je pokrenut da bi se utvrdilo jesu li HUO i 12 osiguravajućih kuća donošenjem odluke o oduzimanju ovlasti za izdavanje zelene karte Generaliju sklopili zabranjeni sporazum kojim jednog od članova udruženja kažnjavaju zbog spuštanja cijena premija. Generali je, naime, u rujnu 2013. ponudio mogućnost ugovaranja obveznog osiguranja od autoodgovornosti s do 23% nižom cijenom police, a ubrzo je Upravni odbor HUO-a donio je odluku da mu se oduzima ovlast za izdavanje zelene karte.

Zbog te je odluke AZTN pokrenuo postupak protiv HUO-a te Euroherca, Croatia osiguranja, Croatia Lloyda, Hok osiguranja, Izvor osiguranja, Jadranskog, Sunca, Triglava, Uniqe, Velebita, Baslera i Wiener osiguranja Vienna insurance group. AZTN češlja i Udruženje nautičkog turizma (marina) HGK i devet poduzetnika: utvrđuju jesu li marine koje su sudjelovale na sastanku udruženja HGK razmjenjivale informacije o budućim cijenama,  konkretno o cijeni vezova.

Komentirajte prvi

New Report

Close