AZTN: City Ex nije u pravu, HP nije predator

Autor: Suzana Varošanec , 09. prosinac 2015. u 22:01
Poštari nisu bili grabežljivci na tržištu/Marijan Šušenj/PIXSELL

Regulator poručuje kako Hrvatska pošta nije zloupotrebljavala dominantan položaj na tržištu.

Hrvatska pošta nije zlouporabila vladajući položaj primjenom predatorskih cijena, utvrdila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, vodeći se kriterijima koji proizlaze iz pravne stečevine EU, odnosno provedbene prakse Europske komisije potvrđene od strane Europskog suda.

Kriteriji, kako navode iz Agencije, inače moraju biti ispunjeni kumulativno, a iz njezina rješenja proizlazi da nije ispunjen niti jedan. Rješenje po kojem predatorskog postupanja HP-a nije bilo, doneseno je u postupku vođenom po službenoj dužnosti, a povodom inicijative City Ex-a. Ovom bivšem najvećem alternativnom poštanskom operateru, koji je danas u postupku predstečajne nagodbe, sada još preostaje mogućnost pokretanja upravnog spora.  City Ex je višekratno ukazivao na predatorske prodajne cijene koje državna Pošta navodno primjenjuje, no te se tvrdnje ovim rješenjem pokazuje kao netočne. U okviru svojih ovlasti, u ovom je postupku antimonopolska agencija provela jednu sveobuhvatnu pravnu i ekonomsku analizu.

Poseban naglasak pritom je bio na analizi dijela tržišta pismovnih pošiljaka do 50 grama, koje je nakon 1. siječnja 2013. otvoreno za konkurente. Provedena je i analiza i ocjena ugovora koje je HP imao sklopljene s velikim korisnicima (banke, telekomi i javna poduzeća) u dijelu koji se odnosi na cijene i popuste.  Provela je i test odnosa cijene i troškova, no ističe da nije odlučivala o City Ex-ovim prigovorima vezanim uz propise o javnoj nabavi, državnim potporama ili poreznim propisima te primjeni propisa o poštanskim uslugama jer su u nadležnosti drugih tijela. 

Komentirajte prvi

New Report

Close