Arenaturist ostao bez milijun kvadrata zemljišta

Autor: Agneza Urošević , 09. lipanj 2008. u 06:30

Općina Medulin sudski je dobila vlasništvo, ali pravo na zemljište polaže i država

Kada je nedavno Županijski sud u Puli donio pravomoćnu presudu da zemljište na kojemu se nalazi kamp Medulin, najveći i najatraktivniji autokamp pulskog hotelijera Arenaturista, pripadne Općini komentiralo se to među turističkim radnicima kao presedan koji bi mogao otvoriti Pandorinu kutiju promjene vlasništva nad tustičkim zemljištem uopće. Kada su uskoro donesene slične presude za još tri Arenaturistova kampa u Medulinu i Premanturi, zasigurno su se u najvećem čudu našli novi vlasnici Arenaturista Goldman Sachs i Park Plaza, koji su saznali da su ostali bez vrijednog dijela portfelja, atraktivnih područja obale južne Istre, jer ih je prilikom pretvorbe Arenaturist zaboravio upisati u temeljni kapital.

‘Zemljište je naše’
Međutim, na zemljišta se zato upisala općina Medulin, pa je valjda zbog toga društvo tužilo tu lokalnu zajednicu i izgubilo spor. Općina Medulin tako je konačno dobila na raspolaganje zemljište od oko milijun četvornih metara na kojemu se nalaze četiri kampa i odmah tužila Arenaturist za retroaktivnu naknadu najamnine od nekoliko desetaka milijuna kuna. Predsjednik uprave Arenaturista Igor Štoković na prošlotjednoj skupštini društva nije htio komentirati sudsku presudu, ali je rekao da bi općina Medulin trebala platiti na ime mnogo toga. Načelnik općine Medulin Emil Jukopila pak kaže: “Krivo se interpretira da smo dobili sporove, mi se nismo sporili već se na osnovi Zakona o poljoprivrednom zemljištu od 1993. godine upisali na to naše zemljište, jer u zakonu je stajalo: sve što je bilo unutar granica građevinskog područja pripalo je jedinicama lokalne samouprave, a izvan granica Republici Hrvatskoj. Nakon ovih četiriju presuda u našu korist pokušali smo razgovarati s Arenaturistom o daljnjem korištenju kampova, ali kad su čuli za naša potraživanja na ime korištenja zemljišta, činilo se da presude nisu shvatili ozbiljno. Tad smo mi išli tužbom radi utjerivanja toga duga”, kaže Jukopila.Na upit kako će općina gospodariti tim zemljištima, Jukopila kaže da će ono u svakom slučaju biti u funkciji svih žitelja, koji su većinom orijentirani na turizam, a njihovi gosti zbog krutosti Arenaturista glede kampova, koji se protežu duž najatraktinije obale, nisu imali niti pristup moru. Međutim, tu se priča o vlasniku milijun medulinskih kvadrata ne završava. Kao pravni sljednik nekadašnjeg društvenog vlasništva nad spornim zemljištem sad se žalbom Općinskom sudu u Puli pojavila država.

Konfuzna situacija
Tvrdi se da Medulin prilikom uknjižbe na zemljište nije priložio pravovaljani dokument o statusu tog zemljišta, da li je bilo u građevinskoj ili izvan te zone. Prema riječima općinskog državnog odvjetnika Aleksandra Puha, u spisu o uknjižbi nedostaje potvrda da je do 27. srpnja 1991. godine sporno zemljište bilo u građevinskom području. Ako nije, na njega pravo polaže Republika Hrvatska. Arenaturist je u svakom slučaju izgubio vlasništvo nad zemljištem koje mu je bilo značajna referenca prilikom preprodaja posljednjih godina. Zasigurno, to će biti razlog stagnacije ulaganja u spomenute kampove, koju je najavila na nedavnoj skupštini Park Plaza. No konfuzna situacija s turističkim zemljištem ne razlikuje se bitno ni kod većine ostalih od 215 hrvatskih autokampova. “Zbog neriješenog statusa stagniraju ulaganja u kampove, čeka se kategorizacija koja bi po sadašnjim kriterijima mogla iz korištenja izbaciti gotovo polovinu naših kampova. Moguće je, međutim, jače okretanje tzv. mobile homeovima, koji su zadnjih godina hit smještaja u europskoj kamping-ponudi. U međuvremenu sve to blokira i inoulagače spremne na značajne investicije u naš turizam, tvrde u Kamping udruzi Hrvatske.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne znam šta je ovde čudno i novo…već se mjesecima priča i piše da hotelske kuće nisu vlasnici zamljišta oko hotela ( uključujući i zemljište na kojem su kampovi), tako da ovo šta se ovih dana dešava Arenaturistu sljedećih nekoliko mjeseci će se desit više manje svim hotelskim kućama od Savudrije do Prevlake…

New Report

Close