Aplikacija osobama s invaliditetom pruža informacije o pristupačnosti objektima

Autor: Lucija Špiljak , 24. rujan 2019. u 21:59
Tim CroCoder: Marko Hobar, Andrej Mrkonjić, i Josip Petković PD

Besplatno se može skinuti na Google Play Storeu ili na službenoj stranici aplikacije.

Vrijedne ruke, mladi inovatori i volonteri, tehnologija, dobra volja, osobe s ograničenom mobilnošću i sredstva Grada Zagreba bili su glavni “sastojci” zaslužni za nastanak web i mobilne aplikacije Pristupačni Zagreb, namijenjene osobama s invaliditetom koja im pruža brojne korisne informacije o prilagođenim i pristupačnim objektima i institucijama. Aplikacija je gradski servis, u potpunosti je besplatna, a dostupna je trenutačno na Googleovoj online mobilnoj trgovini Play Store pod nazivom Pristupačni Zagreb te na službenoj mrežnoj stranici pristupacni.zagreb.hr.

Ideju o aplikaciji pokrenuo je Grad Zagreb, točnije Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a nova verzija predstavljena je u ZICER-u prošli tjedan u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. Prva implementacija nastala je u travnju ove godine kada je organiziran hackathon pod nazivom Pristupačni Zagreb. Tada se u ZICER-u okupilo 15-ak volontera koje su činili studenti, mladi stručnjaci i timovi startup tvrtki koji su pod mentorstvom tvrtke CroCoder i direktora Andreja Mrkonjića, zajedno osmislili i razvili mrežni servis za prikaz informacija o pristupačnosti, uz integraciju sa servisom za navigaciju Google karte.

Aplikacija Pristupačni Zagreb sadrži ukupno osam kategorija koje zajedno čine bazu podataka od nekoliko tisuća objekata u Zagrebu; kulturu uz potkategorije muzeje i knjižnice, zatim obrazovanje – vrtiće, osnovne i srednje škole, zdravstvo, sport, ugostiteljstvo… “Za svaki se objekt može vidjeti njegova razina pristupačnosti, kontakt informacije te karakteristike poput Pristup objektu, Ulaz u objekt i Unutrašnjost objekta, kao i odgovarajuće slike i dokaze poput fotografija koje pokazuju da pristup objektu doista sadrži rampu za invalidska kolica, koliko iznosi širina vrata i ulaza u dizalo, kosina nagiba, prilagođeni WC, parkiralište i ostale informacije. Ima i mehanizam ‘feedbacka’ uz koji se svi mogu priključiti i prijaviti krivo mapirani podatak”, objašnjava nam Andrej Mrkonjić, direktor tvrtke CroCoder, zadužene za razvoj aplikacije.

Smatra da aplikacija kao online servis može biti uspješna samo ako dovoljno ljudi postane svjesno važnosti rješavanja problema pristupačnosti. “Očekivanja su velika, svi objekti Grada Zagreba znat će za aplikaciju, moći će se pridružiti zajedničkom rješavanju i prilagodbi pristupačnosti njihova objekta. Ne samo da će time biti bolje rangirani na servisu Pristupačni Zagreb, već će im to donijeti i veću količinu korisnika koji će putem servisa odabrati upravo njihov objekt jer je – pristupačan”, objašnjava Andrej Mrkonjić. Njegov startup tim CroCoder, zadužena za razvoj aplikacije, inače je lociran u ZICER-u, s timovima u Indiji i Australiji, a s Andrejem rade glavni programer Marko Hobar te studentica i programerka Kristina Ivatović.

Što se tiče daljnjih planova, nastavit će, kaže Andrej, održavati okrugle stolove na temu unapređivanja života osoba s invaliditetom te kao tvrtka dodatno prilagoditi aplikaciju za slijepe i slabovidne osobe. v

Komentirajte prvi

New Report

Close