APIS odbacio optužbe o krađi na izborima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2016. u 15:46
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U priopćenju stoji kako se u svakom biračkom odboru nalaze predstavnici stranaka i svatko od njih ima pravo na kopiju zapisnika

Tvrtka APIS IT u ponedjeljak je odbacila optužbe predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da je HDZ uz pomoć APIS-a na parlamentarnim izborima pokraden za pet-šest mandata.

"Izjave i optužbe o mogućim manipulacijama izbornih rezultata mogu samo značiti nepoznavanje izbornog procesa", priopćeno je iz APIS-a koji je opovrgnuo Karamarkove tvrdnje da je ta tvrtka imala potpuni nadzor nad prebrojavanjem glasova na parlamentarnim izborima.

APIS se ne bavi brojanjem glasova niti sastavljanjem zapisnika o radu biračkih odbora, nego je zadužen za tehničku realizaciju provedbe izbora, ističu u APIS-u dodajući kako se ostale informacije mogu zatražiti od nadležnog tijela – Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

U priopćenju stoji kako se u svakom biračkom odboru nalaze predstavnici stranaka i svatko od njih ima pravo na kopiju zapisnika, koji su lako usporedivi s izbornim rezultatima i koji su još uvijek dostupni na internetu. Aplikativno rješenje APIS-a omogućava prijepis podataka sa zapisnika i to od dvije različite osobe, a izborna povjerenstva kontroliraju upis prije i poslije unosa, ističe APIS.

Također je odbacio Karamarkove optužbe da je APIS u državno vlasništvo dospio u vrijeme vladavine SDP-a, te istaknuo da je APIS IT trgovačko društvo s 51 posto u vlasništvu Hrvatske i 49 posto u vlasništvu Grada Zagreba, a od osnutka 2005. godine nisu promijenjeni vlasnički udjeli.

DIP je u ponedjeljak priopćio da izjava o postojanju indicija o krađi zastupničkih mandata upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata, radi čega će DIP podnijeti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare.

Komentari (3)
Pogledajte sve

skoncentrirati se na sva izborna mjesta koja su obradjivana na dan izbora nakon 22.00 sata (kada je domoljubna izgubila 10 mjesta!)

DIP bi moralo usporediti originalne listiće i podatke u LApiš-u na nekoliko sumnjivih biračkih mjesta, pa nije to tako teško, popis stanovništva smo obrađivali nekoliko godina, ovo bi mogli riješiti u mjesec, dva

Pa normalno da će odbaciti optužbe , ali obzirom na stranačku pripadnost zaposlenih , hmm… ne znam!

New Report

Close