Apel Vladi: Aneksom ugovora treba anulirati rast minimalca

Autor: Marija Brnić , 18. prosinac 2016. u 22:00
Očekuje se odgovor ministara Martine Dalić i Tomislava Ćorića/Patrik Macek/PIXSELL

Niske cijene za usluge čišćenja i zaštite temelje se na niskoj plaći, pa poslodavci predlažu nove uvjete.

Povećanje minimalne plaće za 5 posto s početkom iduće godine moglo bi dovesti u pitanje realizaciju ugovorenih outsourcinga usluga čišćenja i održavanja zgrada, javnih površina, te zaštitarske poslove.

Takvi su poslovi najčešće ugovarani za državne, javne i gradske ustanove, agencije ili poduzeća, i to postupcima javne nabave, u kojima je po dosadašnjem zakonu najpovoljnijim ponudama smatrana ona s najnižom cijenom obavljanja posla. Međutim, kako je u slučaju ovih uslužnih poslova riječ o radnointenzivnim djelatnostima i u pravilu niskim plaćama, nova razina minimalne plaće pogodit će mnoge poduzetnike koji su već zaključili ugovore za sljedeće razdoblje.   Petar Lovrić, predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, ističe kako su tvrtke za pružanje usluga postale žrtve povećanja minimalne plaće koje stupa na snagu od 1. siječnja.

U gotovo svim ugovorima, kaže Lovrić, nije predviđena mogućnost prilagodbe ugovorenih cijena usluga mogućim promjenama uvjeta koje posao poslodavcu čine neisplativim. Samo povećanje minimalne plaće s 3120 na 3276 kuna u bruto iznosu po Lovriću ne predstavlja problem. Stav poslodavaca je, kaže, da minimalne plaće mogu biti i više, no njihovo uvođenje mora biti simultano provođeno s ostalim karikama u lancu kako bi se svi mogli prilagoditi novim uvjetima. Poslodavci stoga od Vlade, odnosno resornih ministara gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, te rada Tomislava Ćorića, traže da se hitno razmotre i preispitaju svi trenutni ugovori nabave ovih osjetljivih usluga i da se problem pokuša riješiti izradom aneksa, kako bi se u ugovore ugradilo povećanje minimalne plaće.

Poslodavci trenutno nemaju precizne podatke o tome koliko je ugovora iz ove kategorije zaključeno i koja je vrijednost potencijalno ugroženih poslova. Ističu kako podupiru uvođenje reda u javnu nabavu i poboljšanje gospodarenja u državnim i javnim institucijama, no upozoravaju da će za sve poduzetnike iz ove osjetljive "niše" angažman dobiven zahvaljujući minimalnoj cijeni temeljenoj na minimalnim plaćama sada predstavljati maksimalan teret za ispunjenje obveza i poslovanje tvrtki. Bez usklađenja s novim minimalnim plaćama, poručuju, te poslove neće biti moguće obavljati.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

ne mozete raditi sa 5%, opet kukate jer vam to smanjuje profit

New Report

Close