Anton Kovačev: Bit ćemo promotori investicija

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2015. u 22:00
Anton Kovačev, voditelj ureda Europske investicijske banke u Zagrebu/Marko Prpić/PIXSELL

Fokusirat ćemo se na projekte važne za Hrvatsku, ponajprije investicije, podržavanjem domaćih i stranih poduzetnika, rekao je Anton Kovačev, šef EIB-ova ureda.

Europska investicijska banka (EIB) otvorila je u ponedjeljak ured u Zagrebu koji će voditi bivši dugogodišnjih čelnik Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev.

Premda ta europska financijska institucija godinama surađuje baš s domaćom razvojnom bankom, ured je novi korak u jačanju odnosa s domaćim partnerskim bankama i prisutnosti u Hrvatskoj. "Otvaranjem ureda očekujemo povećanje suradnje između Hrvatske i EIB-a. Fokusirat ćemo se na projekte značajne za Hrvatsku, ponajprije investicije, podržavanjem domaćih i stranih poduzetnika. Bit ćemo promotori investicija i pripremljenih projekata u Hrvatskoj", kazao je Kovačev.

"Novo predstavništvo EIB-a dodatno će njegovati operacije grupe u Hrvatskoj, u kojoj je banka dosad plasirala više od 4,5 mlrd. eura. Ta sredstva su najpovoljnija moguća na tržištu i bila su snažna financijska poluga za rast i razvoj u posljednjih 15 godina", rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

"EIB ima novca, a Hrvatska ima projekata i to je najbolja moguća kombinacija", istaknuo je Grčić rekavši da je najbolje da je ured preuzeo "naš kolega i prijatelj Anton Kovačev". Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapeico rekao je da će fokus banke biti na ulaganjima u malo i srednje poduzetništvo.

"Vjerujemo u potencijal Hrvatske, bilo je pozitivnih signala, a rast u drugom kvartalu je bio zaista impresivan. Ima puno stvari koje se mogu bolje učiniti i zato smo odlučili otvoriti ured u Zagrebu", rekao je. Kovačev je, podsjetimo, iz HBOR-a otišao prije godinu i pol jer mu je SDP-ova Vlada zamjerala nedovoljnu "proaktivnost". U EIB-u su očito odlučili iskoristiti dugogodišnje iskustvo i znanje Kovačeva koji visoko kotira u svjetskim financijskim institucijama, o čemu svjedoči činjenica da je bio na čelu Europske udruge javnih banaka (EAPB), kao i Europske udruge dugoročnih investitora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close