Američka vlada najavila žestok odgovor na krađu industrijskih tajni

Guliver/Thinkstock Guliver/Thinkstock

Američka vlada ističe da "krađa industrijske tajne prijeti američkim poduzećima, potkopava nacionalnu sigurnost i ugrožava američko gospodarstsvo".

Sjedinjene Države su u srijedu najavile "snažnu" reakciju na krađu industrijskih tajni koju počine strana poduzeća i zemlje, po dokumentu što ga je objavila Bijela kuća. "I ubuduće ćemo odlučno djelovati na suzbijanju krađe industrijskih tajni koje bi strane kompanije i zemlje mogle iskoristiti za stjecanje neprilične koristi", dodaje američka vlada u tom tekstu, navodeći brojne primjere kineske špijunaže i opisujući načine borbe s tim fenomenom.

"Tendencije koje se pojavljuju pokazuju da su slučajevi gospodarske špijunaže i krađe čije su žrtve američka poduzeća, sve učestaliji", ističe se u tom izvješću u kojemu se izlaže strategija borbe s tom pojavom, napose putem jačanja međuvladine koordinacije i senzibilizacije poduzeća. "Inozemni konkurenti američkih društava, među kojima su neki povezani s inozemnim vladama, povećali su broj svojih pokušaja krađe podataka u vezi s industrijskom tajnom, vrbujući sadašnje i bivše zaposlenike", upozorava se u tekstu.

Američka vlada ističe da "krađa industrijske tajne prijeti američkim poduzećima, potkopava nacionalnu sigurnost i ugrožava američko gospodarstsvo" i obećava da će "vršiti trajan i koordiniran diplomatski pritisak na treće zemlje kako bi ih odvratila" od takvih krađa. "Druge vlade moraju priznati da je zaštita industrijske tajne presudno važna za uspjeh naših gospodarskih veza i da moraju djelovati na jačanju borbe" protiv tog fenomena, ističe se u izvješću.

U tekstu se izrijekom ne spominje Kina, ali se za primjer navodi više nedavnih presuda američkih sudova osobama optuženim za špijunažu na štetu američkih poduzeća, a u korist kineskih kompanija i subjekata. Među žrtvama industrijske špijunaže su veliki proizvođači automobila Ford i General Motors, kemijske kompanije DuPont i Dow Chemical te elektronička Motorola. Najava novih mjera dolazi u trenutku objave izvješća američke tvrtke za sigurnost na internetu koja optužuje kinesku vojsku da kontrolira stotine, pa i tisuće informatičkih pirata koji su među najzloglasnijima na svijetu i čiji napadi su nedavno bili upereni protiv novina, društava i agencija američke vlade.

Komentari (1)
  • antev
    antev 12:01 21.2.2013.

    Mesiću, odgovori im.

    Zaklela se zemlja raju da se sve tajne odaju.

    Ovo je u koliziji s mišljenjem bivšeg predsjednika.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!