AmCham traži stabilnu poreznu politiku i reformu

Autor: Marija Crnjak , 05. rujan 2016. u 22:00
Andrea Doko Jelušić, direktorica AmChama

Ukinuti stopu ili drastično povećati prag za primjenu stope poreza na dohodak od 40%, što bi rezultiralo 
povećanjem neto plaće uz isti trošak za poslodavca ili otvaranjem broja radnih mjesta, jedan je od prijedloga.

Stabilnija porezna politika i porezna reforma poboljšale bi konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, smatraju u Američkoj gospodarskoj komori (AmCham), koja je objavila niz konkretnih mjera porezne reforme.

Upozoravaju na to da hrvatski porezni sustav obilježavaju nagle i česte porezne promjene, koje dovode do nestabilnosti i nepredvidljivosti poslovnog okruženja. Ukazuju i na znatne troškove implementacije iznenadnih ili nedovoljno razrađenih zakonskih izmjena, što ograničava razvoj poslovanja. “Vlada bi se trebala obvezati na godišnje povećanje udjela zakona donesenih redovnom saborskom procedurom“, izjavila je Andrea Doko Jelušić, direktorica AmChama.

Uspjeh porezne reforme, ističu u AmChamu, osim konkretnih poreznih izmjena, zahtijeva i promjenu pristupa poreznih vlasti, koje bi se trebale pozicionirati kao savjetnici i partneri gospodarstva i građana.
Hrvatska je nekonkurentna po pitanju poreznog opterećenja rada, posebice u segmentu viših plaća koje ulaze u najvišu stopu od 40 posto, što, primjerice, dovodi do nedostatka kadrova u ICT industriji i ostalim propulzivnim sektorima. Stoga je potrebno ukinuti stopu ili drastično povećati prag za primjenu stope poreza na dohodak od 40 posto, smatraju u AmChamu.

To bi rezultiralo povećanjem neto plaće uz isti trošak za poslodavca ili otvaranjem većeg broja radnih mjesta uz isti trošak za poslodavca.
Nadalje, predlažu da se dio ulaganja ne oporezuje kao plaće, primjerice, stimuliranje radnika udjelom u vlasništvu, opremanje dodatnih sadržaja i financiranje teretane, vrtića, team buildinga.

“Ove mjere donijele bi niži trošak poslodavcima uz veće pogodnosti zaposlenicima i pojednostavljenje poreznog sustava, što bi Hrvatsku učinilo privlačnijom za ulaganja”, smatraju u Američkoj gospodarskoj komori koja bi inovativnost i zapošljavanje potaknula omogućavanjem reinvestiranja dobiti tvrtkama koje su povećale broj zaposlenika, ali i smanjenjem poreznih obveza tvrtkama koje se bave istraživanjem i razvojem.

Komentirajte prvi

New Report

Close