Altria i BAT najviše novca zaradili u zemljama u razvoju

Autor: Miho Dobrašin , 28. srpanj 2006. u 06:30

U drugom kvartalu British American Tobacco prodao je 175 milijardi cigareta, a Altrijin Philip Morris International 214 milijardi

Vodeći svjetski proizvođači cigareta Altria Group i British American Tobacco ostvarili su u drugom kvartalu 1,6, odnosno 9,1-postotni rast profita potaknut povećanjem prodaje, posebno u zemljama u razvoju, ali i odlukom suda na Floridi koji je duhansku industriju oslobodio novčane kazne za narušavanje zdravlja. Tromjeseče je potvrdilo nastavak trenda pada potrošnje duhanskih proizvoda na zapadnim tržištima uz istodobno širenje poslovanja na azijske, afričke i južnoameričke zemlje.
Uprava British American Tobacca (BAT) objavila je jučer rezultate za drugo tromjesečje u kojem je kompanija zabilježila 9,1-postotni rast neto dobiti. U navedenom razdoblju BAT je zabilježio profit u visini milijarde dolara, dok je u isto vrijeme lani tvrtka imala 937 milijuna dolara profita. Ukupni prihodi porasli su, pak, za 9,6 posto i dosegnuli iznos od 4,6 milijardi dolara. U izvješću kompanije navedeno je kako će BAT povećati svoj 70 postotni udio u najvećem čileanskom proizvođaču cigareta Chiletabacos, odnosno u potpunosti ga preuzeti.Istovremeno, vodeći ljudi BAT-a razmišljaju i o akviziciji brazilskog Souza Cruza što je samo nastavak prije započetog fokusiranja na južnoamerička tržišta, koja uz ona azijska i afrička kompanije i donose najveću zaradu. British American Tobacco, proizvođač cigareta Kent, prodao je u drugom tromjesečju 175 milijardi cigareta, što je za 3,1 posto bolji rezultat nego u istom razdoblju prošle godine. U odnosu na prošlu godinu u tvrtki očekuju 1,5-postotni rast prodaje svojih duhanskih proizvoda. Na rast profita znatno je utjecalo i restrukturiranje započeto još prije nekoliko godina, koje je u zadnje dvije godine dovelo do zatvaranja osam tvornica i otpuštanja 4500 ljudi, najvećim dijelom u zapadnoeuropskim zemljama. Predsjednik uprave BAT-a Paul Adams izjavio je krajem veljače kako tvrtka do 2007. godine namjerava smanjiti troškove za 747 milijuna dolara, no u ovom trenutku nije poznato hoće li, odnosno gdje bi moglo doći do novih otpuštanja.

I BAT-ov najveći konkurent Altria Group, u čijem se vlasništvu nalazi proizvođač Marlboro cigareta Philip Morris, zabilježio je rast profita u drugom kvartala, doduše, ne tako velik kao BAT, no prilično važan za daljnje poslovanje kompanije. Altria je u posljednjem kvartalu imala četveropostotni rast prihoda koji su se tako popeli na 25,7 milijardi dolara. Neto dobit uvećana je s prošlogodišnjih 2,67 milijardi dolara, na 2,71 milijardi dolara. Prema izvješću uprave, dobri su rezultati ostvareni zahvaljujući povećanoj prodaji skupljih cigareta na tržištu Sjedinjenih Država.Na poziciju predsjednice uprave Krafta nedavno je postavljena Irene Rosenfeld, koja je istu funkciju obnašala u Pepsiju, a važnu ulogu je trebala odigrati u prije najavljenom razbijanju Altrije na tri dijela. Međutim, plan o podjeli kompanije prestao je biti aktualan kada je vrhovni sud na Floridi početkom mjeseca donio presudu u korist duhanske industrije koja je tako oslobođena kazne od 145 milijardi dolara zbog nanesenih štetnih posljedica po zdravlje. Altrijin Philip Morris International prodao je u drugom kvartalu 214 milijardi cigareta, što je 5,7-postotni rast u odnosu na lanjsko razdoblje. Iz kompanije su poručili kako su posebno dobri rezultati ostvareni u Indoneziji i Argentini gdje je povećan tržišni udio.
Nakon objave kvartalnih izvješća, cijena dionica Altrije neznatno se smanjila ostajući na visokoj razini dostignutoj prošli tjedan nakon konačne pozitivne odluke suda na Floridi. Jučer je vrijednost BAT-a porasla za 0,7 posto na londonskoj burzi.

Komentirajte prvi

New Report

Close