Drž-ne daj: Vodi se bitka oko RIZ-Odašiljača

Autor: Saša Paparella (VLM) , 28. prosinac 2012. u 19:45
17 mil. dolara stiglo u RIZ iz Iraka, Vlada tim novcem postala većinski vlasnik

Dok se HNS-ov dio Vlade zalaže za povratak Kamila Vrane na čelo Uprave, čini se da pojedini lideri SDP-a podržavaju ideju o ESOP-u.

Nakon što je Vlada Skupštini RIZ Odašiljača predložila da s mjesta člana NO-a opozove Vesnu Čižmar, te umjesto nje postavi Romana Klancira, samo je pitanje vremena kada će ta tvrtka ponovno dobiti novu upravu.

Vesna Čižmar, predsjednica NO-a koju je postavila Kukuriku koalicija, odmetnula se i umjesto Uprave Kamila Vrane, koju je također imenovala sadašnja vlast, dala postaviti Upravu predvođenu Željkom Marićem. Izazvala je time bijes, a ubrzo i protuudar Vlade. Marićeva Uprava mora u dva tjedna odgovoriti na zahtjev. Odbije li ga, AUDIO će se obratiti izravno Trgovačkom sudu, te kao vlasnik 64 posto dionica zatražiti izvanrednu skupštinu društva. Procjenjuje se da će postupak promjene NO-a i povratka Vranine uprave potrajati dva mjeseca. U međuvremenu, radnici užurbano rade na provođenju ESOP programa, kojim bi oni postali većinski vlasnici. Osnivaju tvrtku RIZ-ESOP d.o.o., a uspije li se njihov plan brzinski realizirati, teoretski je moguće da smjene Marićeve Uprave neće biti. Situacija je pomalo šizofrena – dok se HNS-ov dio Vlade zalaže za povratak Kamila Vrane, čini se da pojedini lideri SDP-a podržavaju ideju o ESOP-u. Na nedavnom skupu radnika sindikalni su vođe javno rekli kako za uvođenje radničkog dioničarstva imaju podršku ministra financija Slavka Linića, a u njegovom kabinetu nismo uspjeli dobiti komentar.  Vlada je RIZ-ovcima obećala ESOP još 2007., što tada nije provedeno zbog tužbe protiv obnove pretvorbe RIZ Odašiljača.

Tužbu su podnijeli dioničari Tomislav Tukić i Michael Ljubas, zahtijevajući da u temeljni kapital tvrtke uđe i 17 milijuna dolara zarađenih u Iraku. Taj je novac godinama bio deponiran na američkom računu Narodne banke Jugoslavije, nakon sukcesije 2003. je prebačen u Hrvatsku i nakon par godina završio je u RIZ-u, ali nije ušao kao izvanredni prihod već je država njime izvršila dokapitalizaciju i postala većinski vlasnik. Sada se čuju kritike da bi prihvaćanjem ESOP-a Vlada pogodovala radnicima koji su već imali priliku sudjelovati u privatizaciji 1993., kad su plaćali dionice po 25 do 30 posto nominale. "Mi smo tada bili zakinuti jer je zbog nejasne situacije oko onih 17 milijuna dolara iz Iraka provedena pretvorba samo 36 posto dostupnog temeljnog kapitala. Radnici su mogli otkupiti polovinu tog paketa, dakle 18 posto od ukupnog broja dionica, a preostalih 18 posto kupila je skupina menadžera prevođena direktorom Darkom Cvjetkom", rekla nam je sindikalna povjerenica Marina Glokević. "Želimo da interesne skupine maknu šape sa RIZ-a. Nakon provedbe ESOP-a svaki će dioničar imati po jedan glas. Ako možemo proizvoditi sofisticiranu opremu, znat ćemo upravljati vlastitom tvrtkom", kaže.  Protivnici ESOP-a tvrde kako je radničko dioničarstvo perfidan način da se većinski paket dionica s države prebaci na naivne radnike, "oni će svoje dionice prodati mešetarima koji žele ugasiti proizvodnju i dokopati se zemljišta pokraj maksimirske šume". Marina Glokević nas uvjerava da takav scenarij nije moguć. "ESOP dionice se nekoliko godina neće smjeti prodavati, a nakon toga će tvrtka RIZ- ESOP imati pravo prvokupa", kaže. Kao protivnika ESOP-a Marina Glokević apostrofira Darka Cvjetka, bivšeg direktora RIZ Odašiljača. Cvjetko pak, s kojim smo također razgovarali, ne protivi se radničkom dioničarstvu, ali podsjeća da su radnici 2007. imali priliku kupiti dodatnih 10 posto trezorskih dionica i to po vrlo povoljnim uvjetima. 

"ESOP se može provesti, ali na pošten način. Pravo na kupnju dionica trebaju imati svi, ne samo radnici RIZ-a. Jedini spas za RIZ Odašiljače je potpuna privatizacija", kaže Cvjetko koji je od 1995. do 2009. bio direktor tvrtke, dugo vremena i njen najveći dioničar, a sada drži 12 posto RIZ-ovih dionica. Početkom studenog Cvjetko je zatražio izvanrednu skupštinu dioničara, što je Vranina Uprava prihvatila, a Marićeva potom otkazala. Cvjetko je ponovno zatražio skupštinu na kojoj će, nezadovoljan što se godinama posluje s gubitkom, predložiti smjenu NO-a. Uspije li izboriti sazivanje skupštine preko Trgovačkog suda, ona bi mogla biti održana u idućih nekoliko tjedana. "Vremena je malo jer tvrtka nema dogovorenih poslova", upozorava Cvjetko.  Predsjednik Uprave RIZ Odašiljača Željko Marić još nije odlučio hoće li, kad ga dobije, prihvatiti zahtjev da sazove skupštinu društva. "Radnici su me zadužili da radim na provođenju ESOP-a, obratio sam se nadležnima,  ali nitko  mi još nije odgovorio. Angažira li se Vlada, ESOP može biti realiziran u mjesec dana. U suprotnome, u RIZ se vraća Vranina Uprava, znatan broj inženjera napustit će tvrtku i to će biti kraj", pesimističan je Željko Marić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koju promjenu trebamo učiniti?

New Report

Close