Ako prođe Agrokorova ponuda za Mercator, AZ fondu ide 49,5 mil. eura

Autor: Danijela Jozić / VLM , 28. veljača 2013. u 22:01
Ponuda Ivice Todorića za Mercator je 480 milijuna eura, a dio bi mogli dobiti i dioničari iz Hrvatske

Vodećim dioničarima Mercatora okupljenima u konzorcij će, preračunato prema Agrokorovoj ponudi, pripasti 254,4 milijuna eura.

Dok četiri kandidata koji su predali neobvezujuće ponude za slovenski trgovački lanac Mercator čekaju da budu pozvani u postupak dubinskog snimanja, Poslovni dnevnik izračunao je koliko će vodeći dioničari dobiti novca ukoliko u konačnici bude prihvaćena ponuda Agrokora.

Koncern Ivice Todorića je, prema neslužbenim informacijama, ponudu od 130 eura po dionici dao 18. veljače, a konkurenti na aktualnom natječaju za kupnju Mercatora su mu tri investicijska fonda: CVC Capital, Bain Capital te Mid Europa. Agrokorova je ponuda za Mercator ukupno vrijedna oko 480 milijuna eura (što je skoro  dvostruko manje nego prije godinu i pol dana kad je Todorićev koncern nudio 221 euro ili više od 820 milijuna eura za čitav Mercator). Koncern prodavatelja ima 53 posto udjela u Mercatoru i okuplja tvrtke iz Pivovarne Laško te vodeće slovenske banke. Onaj tko kupi taj paket ima obavezu objaviti ponudu za preuzimanje.

Najviše Laškom
Vodećim dioničarima okupljenima u konzorcij će, preračunato prema Agrokorovoj ponudi, pripasti 254,4 milijuna eura. Pritom najviše ide Pivovarni Laško koja ima 23,3 posto Mercatora. Nova ljubljanska banka (NLB) je druga na listi dioničara sa 10,75 posto ili 404.483 dionice i mogla bi "ukeširati" 52,6 milijuna eura. I NLB-u i Pivovarni Laško hitno treba novac: NLB je lani imao 305 milijuna eura gubitka i treba novu dokapitalizaciju dok Pivovarni Laško na naplatu u ožujku dolazi 266 milijuna eura kredita redi radi čega ta banka izrađuje različite scenarije za mogućnost njihova reprograma. I drugim bankama na listi dioničara Mercatora treba svježi kapital jer je slovenski bankarski sustav opterećen lošim kreditima zbog čega je bivši ministar financija Janez Šušteršič prije svog odlaska intenzivno radio na osnivanju tzv. slabe banke na koju bi se se prebacilo oko četiri milijarde eura loših plasmana. Doduše, i prije godinu i pol dana je dioničarima Mercatora, koji su pod indirektnim utjecajem i kontrolom politike, gotovo jednako trebao novac, no najtečaj je unatoč odličnoj Agrokorovoj ponudi propao. 

Todorićevi saveznici
Zanimljivo je da se na listi 10 vodećih dioničara Mercatora nalaze i dvojica koji bi mogli biti Agrokorovi saveznici u priči. Riječ je o UniCredit banci koja ima osam posto dionica i nije dio prodajnog konzorcija. Drugi je AZ mirovinski fond koji ima 10,1 posto Mercatora (nalaze se na skrbničkom računu Societe Generale – Splitske banke). UniCredit za dionice od Agrokora može dobiti blizu 40 milijuna eura, dok udio AZ fonda, prema ponudi koncerna, vrijedi skoro 50 milijuna eura. UniCredit je financijski partner Agrokora i u samoj transakciji za kupnju Mercatora. Što se pak tiče AZ fonda, on već neko vrijeme kupuje dionice Mercatora pri čemu je s kupljenih 10 posto došao do zakonskog limita za ulaganje u tu tvrtku.

U Ljubljani se može čuti da je AZ fond te dionice kupovao upravo u dogovoru s Agrokorom. Poslovni dnevnik je pitanje "po kojoj cijeni su posljednjih nekoliko godina dionice Mercatora kupovane, kao i hoće li ih prodati koncernu po cijeni od 130 eura", postavio Dinku Novoselcu, predsjedniku Uprave AZ fonda. Poručeno nam je da trenutno nemaju nikakav komentar. Još je jedno poznato ime iz Hrvatske na listi dioničara Mercatora, požeški poduzetnik Josip Galić. Riječ je o bivšem vlasniku trgovačkog lanca Presoflex koji je prije nekoliko godina prodao upravo Mercatoru. Galić ima 21.525 dionica za što bi mogao dobiti 2,8 milijuna eura.     

Koliko dobivaju dioničari

  • tvrtke iz grupe Pivovarna Laško drže 23,3 posto ili 878.840 dionica, za što mogu dobiti 114,24 milijuna eura
  • Nova ljubljanska banka (NLB) ima 10,75 posto ili 404.483 dionice i za to može dobiti 52,6 milijuna eura
  • AZ fond ima 380.472 dionice, što je 10,1 posto Mercatora, koje prema Agrokorovoj ponudi vrijede 49,5 milijuna eura
  • UniCredit Slovenija ima 301.437 dionica ili osam posto, što vrijedi 39,1 milijun eura
  • Nova kreditna banka Maribor (NKBM) ima 5,23 posto ili 197.274 dionice, za što može dobiti 25,6 milijuna eura

Komentari (5)
Pogledajte sve

lijepo je čuti ovakve vijesti, neka i hrvatski umirovljenici štogod zarade u ovo krizno vrijeme, imam osjećaj da će se i Todorić priključiti, te svojim poznatim “dobročinstvom” omogućiti penzićima popust na sladoled u Ledu, da mogu ………. i naravno na cigarete u Tisku da mogu ………..

Lijepo, ovo ima samo u RH. Opet se koristi imovina HR građana za privatne svrhe. Gdje je sad hanfa, uskok, bajić? Kupovali sigurno iznad 130 E a sad će naravno to dati todoriću. A što drugo očekivati od D.N.? Sve je to meni jasno da je on dobio vjerojatno nalog od unicredita al mi nije jasno što radi državni aparat koji i dalje podržava pljačkanje građana RH?

i az i galić su debelo u minusu sa MELR.jedino je gazda jezda u plusu jer ionako je pola love za mercator od mirovinaca preko dokapa LEDO.
jel to znači da će ubuduće davati popust penzionerima na piletinu?

Tocno tako.
Podatak sam po sebi ne znaci nista ako se ne zna posto su dionice stjecali.
Novinarstvo u Hrvatskoj je jos na razini FNRJ – na autoputu Bratsvo i jedinstvo ugradjeno je 1.000.000 m3 zemlje.

New Report

Close