Agrokoru zeleno svjetlo za preuzimanje Mercatora u Srbiji

Autor: Ante Pavić , 27. prosinac 2013. u 09:35
Agrokor trenutno u Srbiji ima 150 dućana i 7 veleprodajnih centara

I s Mercatorom Agrokor će u Srbiji imati manji udjel od belgijskog Delhaizea koji je tržišni lider.

Savjet Komisije za zaštitu konkurencije Srbije donio je rješenje kojim se Agrokoru odobrava kupovinu Mercatora pod uvjetom da konkurenciji ustupi ili proda 21 prodajni objekt u 15 gradova i općina u Srbiji ukupne površine od oko 20 tisuća kvadratnih metara, saznaje Tanjug.

Agrokorova Idea u Srbiji u svom sastavu ima više od 150 maloprodajnih objekata širom Srbije i 7 veleprodajnih centara. Mercator istodobno u Srbiji ima oko 126 trgovina Mercatora S i Rode. Dijana Marković Bajalović, bivša predsjednica Komisije za zaštitu konkurencije ovog je ljeta za srpske medije ocijenila kako će Agrokor spajanjem društava Idea i Mercator u Srbiji i dalje imati manji tržišni udio od konkurentskog belgijskog lanca Delhaize koji je ranije kupio lanac Delta maxi. U najnovijoj odluci Komisije ističe se da je Agrokor dodatno obvezan izvješćivati Komisiju o osnovnim aspektima poslovne politike prema dobavljačima, o politici rabata i drugih uvjeta nabave, kao i da je informira o svim promjenama do kojih dolazi u suradnji s grupom onih dobavljača koji spadaju u kategoriju malih i srednjih poduzeća.

"Propisane strukturne mjere, uz čiju primjenu je ova koncentracija odobrena, proizašle su iz analize stanja u predmetnoj maloprodaji na lokalnim geografskim tržištima, pri čemu je Komisija osigurala izjašnjavanje 23 konkurenta različite tržišne snage i različitog stupnja geografskog i teritorijalnog značaja", ističe se u odluci. Komisija je procijenila i vertikalne efekte ove koncentracije zbog činjenice da je Agrokor u Srbiji prisutan preko svoja 22 povezana društva, među kojima su i Dijamant iz Zrenjanina, Frikom iz Beograda, Kikindski mlin iz Kikinde. U postupku su se izjasnila i 25 proizvođača iz srpske mliječne industrije, industrija bezalkoholnih pića, mesa, ulja, šećera, konditorskih, kao i kemijskih proizvoda, koji robu prodaju preko Agrokora i Mercatora i njihovih konkurenata.

Slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u studenom je pozitivno riješila prijavu Agrokora o koncentraciji bez ikakvih dodatnih mjera, dok je Mladen Cerovac, čelnik hrvatske Agencije za tržišno natjecanje, u rujnu ove godine kazao da Agrokor mora dobro promisliti je li mu važniji istup u regiju ili čuvanje pozicije na domaćem tržištu, napominjući kako će Ivica Todorić morati prodati dosta trgovina da bi zadovoljio uvjete koncentracije. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

ar je moguće da u ovoj zemlji još ima neandertalaca koji ne kuze da su sve dosadašnje Vlade pogodovale ovom gore ratnom profiteru, a on im je za uzvrat financirao kampanje? Zar je moguće da toliki narod nezna zbrojiti 2 i 2 i uopće nevidi da se umjetnim odrzavanjem tečaja kune napredak eura tom profiteru pogoduje pri uvozi, a da naši seljaci i poljoprivrednici nemaju kome prodati svoje proizvode? Žalite ga samo! Zbog njega ste bez posla i u kreditima. Njemu se milijarde poreza oprastaju, a vi dobijete ovrhu za sramotno mali dug. Njemu idu poticaji, a prepakirava uvozno smeće umjesto da proizvodi hranu. Ljudi dajte nešto pročitajte o nečemu, pa onda laprdajte. Ovako nepismeni i blesavi odnosno svi u 3PM. Srbi nam ovog puta zaista rade uslugu.

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/109933-ameriku-ocekuje-financijski-kolaps-kroz-par-tjedana-siri-se-panika-ljudi-u-strahu.html

New Report

Close