Agrokoru još jedan kredit, ovoga puta 50 mil. eura

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 22. travanj 2014. u 22:01
Ivica Todorić će za dionice izdvojiti 160 milijuna eura/ Slavko Midžor/PIXSELL

Iz koncerna ne otkrivaju ima li transakcija veze s Mercatorom.

Agrokorove tvrtke Jamnica, Ledo i Zvijezda koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi, objavile su svoje jamstvo za kredit Agrokoru od 50 milijuna eura potpisanog s bankom BNP Paribas Fortis.

Glavnica je podijeljena u dvije tranše od 25 milijuna, od čega jedna dospijeva za šest mjeseci od dana povlačenja sredstava, a druga za 18 mjeseci od dana sklapanja ugovora, koji je potpisan 17. travnja. "Kredit je uzet u svrhu restrukturiranja postojećeg duga i za razvijanje poslovnih aktivnosti kompanije", komentirali su iz Agrokora. No je li i taj kredit povezan sa zatvaranjem financijske konstrukcije za preuzimanje Mercatora, ili je financijska strana po pitanju te akvizicije završena, iz Agrokora još ne otkrivaju. Prošli tjedan je Slovenska tiskovna agencija STA objavila je da Agrokor još nije predočio financijski plan koji mu omogućava preuzimanje slovenskog trgovačkog lanca, iako je to trebao učiniti do 15. travnja prema aneksu kupoprodajnog ugovora, zbog čega su i krenula nagađanja da Agrokoru nedostaje još sredstava.

S druge strane, slovenske Finance prošli su tjedan pisale, pozivajući se na neslužbene izvore, da su sredstva osigurana. Nedavno je naime Agrokor potpsiao ugovor s ruskom Sberbankom vrijedan 600 milijuna eura, nakon čega je neslužbeno potvrđeno da prepreka za preuzimanje Mercatora više nema. Ta transkacija otklonila je spominjanu potrebu prodaje nekih tvrtki iz koncerna. Prema protokolu ugovora o suradnji potpisanog u lipnju prošle godine, Todorić za paket od 53,12 posto dionica treba izdvojiti 160 milijuna eura, odnosno 80 eura za dionicu, uz potrebnu dokapitalizaciju od 225 milijuna eura. Agrokor je pruzeo obvezu prodaje ili stavljanja u dugoročan zakup 96 trgovina Konzuma ili Mercatora u Hrvatskoj, a što je prošli tjedan utvrdila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Usto, nakon obavljene akvizicije, prema izrečenim mjerama Agencije, Konzum će drugačije regulirati izloženost Agrokorovih proizvoda i onih konkurenata na svojim policama.

Komentirajte prvi

New Report

Close