Agrokor zadovoljan hektarima, neće tražiti više

Autor: Božica Babić , 02. prosinac 2012. u 22:01
Uvjeti natječaja za zakup zemljišta favoriziraju velike tvrtke/PIX

Državne oranice u zakup će uzeti kompanije, dok obiteljska gospodarstva po kriterijima iz natječaja u startu gube utakmicu.

Od državnih oranica koje obrađuju kompanije iz sustava Agrokora samo jedan posto površina još nije reguliran sukladno zakonu pa će se, nakon objave natječaja, javiti isključivo za te hektare kako bi i njihovo korištenje konačno ozakonili, ustvrdili su nam u koncernu Ivice Todorića.

Agrokor samo u Belju obrađuje oko 20.000 hektara, sveukupno više od 40.000 hektara. Direktor tvrtke Osilovac Dražen Babić potvrđuje da će se javiti, no samo za površine kojima gravitiraju i navodi da trenutačno u zakupu drže 300 državnih hektara. Agencija za zemljište oglasila je da u zakup daje, uglavnom u istočnim županijama, na 15-tak lokacija 2685 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i to na rok od 50 godina. Iako se javiti mogu i fizičke i pravne osobe detalji iz natječaja otkrivaju da su prvi na listi prioritetnih kriterija pravni sljednici bivših korisnika koji su zemljište obrađivali kada je još bilo društveno, a čine to i danas dok su obiteljska gospodarstva na samom dnu rang ljestvice, tek su peta. Svi kandidati moraju priložiti i gospodarski program u kojem će iznijeti čime se danas bave, što misle proizvoditi te s kakvom mehanizacijom i ljudstvom raspolažu kao i očekivane prihode i rashode.

Iako u Agenciji kažu da su oglasili površine koje su se do sada mahom koristile temeljem jednogodišnjih ugovora, no da ima i nešto zapuštenih parcela te da će gospodarski program presuđivati tek u situacijama kada su zainteresirani izjednačeni u ostalim kriterijima iz zakona, vlasnici obiteljskih gospodarstava uvjereni su da je natječaj naštiman za tvrtke. Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo, Mijo Latin iz Upravnog odbora Poljoprivredne komore i Viktor Pfeifer, predsjednik Udruge ratara iz Donjeg Miholjca smatraju da su fizičke osobe, odnosno obiteljska gospodarstva diskvalificirani već u startu. Kompanije će, upozoravaju, budući da ulaskom u EU broj hektara postaje ključan za visinu potpora pumpati cijenu zakupnine koju obiteljska gospodarstva pogođena posljedicama suše i financijskim problemima ne mogu platiti. Zakonom treba, poručuju premijeru Milanoviću jer, tvrde, ministar Jakovina ih ustrajno ignorira, izdvojiti dio državne zemlje za  obiteljska gospodarstva i odrediti kriterije, a zasebno vrednovati pravne osobe i za njih rezervirane hektare.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kada država misli početi rješavati ratno profiterstvo, zar misle da je to u ingerenciji Haaga?

New Report

Close