Agrokor zaključio kolektivni ugovor, smanjio ‘jubilarke’ i troškove prijevoza

Autor: Marija Brnić , 16. srpanj 2013. u 15:03
Ivica Todorić, vlasnik Agrokora (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

U Agrokoru je za jedanaset proizvodnih poduzeća u vlasništvu koncerna Ivice Todorića na snazi novi kolektivni ugovor.

U Agrokoru je za jedanaset proizvodnih poduzeća u vlasništvu koncerna Ivice Todorića na snazi novi kolektivni ugovor zaključen sa šest reprezentativnih sindikata početkom svibnja, a objavljen je u najnovijem broju Narodnih novina. Najveće Agrokorovo poduzeće, trgovački lanac Konzum, te Tisak, nisu obuhvaćeni ovim ugovorom, a lani su vodili žestoke pregovore i bunili se rušenju određenih prava. U Agrokoru poručuju da su vrlo sličan kolektivni ugovor zaključili i za te uslužne tvrtke, ali ga nisu u obvezi javno objaviti kao u slučaju proizvodnih tvrtki. 

U odnosu na prethodni kolektivni ugovor, uglavnom su potvrđena dosad stečena prava za Agrokorove zaposlenike poput prava na regres, božićnicu, uskrsnicu, dara za djecu, a nisu mijenjani niti dodaci na osnovnu plaću, što znači da se plaće radniku uvećava za 40 posto za rad noću, 60 posto za prekovremeni rad, 40 posto za rad nedjeljom, 10 posto za rad u drugoj smjeni i 15 posto za dvokratni rad s prekidom dužim od jednog sata, dok za rad na blagdane ima pravo na naknadu i plaću uvećanu za 50 posto. 

Promjene su, pak, vidljive na jubilarnim nagradama i troškovima prijevoza. Djelatnici i dalje imaju pravo na jubilarne nagrade, no umjesto prosječne plaće u hrvatskom gospodarstvu, koliko se po dosadašnjim kolektivnim ugovorima isplaćivalo za 10, 15, 20 i 25 godina staža, odnosno dodatnih 15 posto na prosječnu plaću za 30 i 35 godina staža, a dvije prosječne plaće za 40 i više godina staža, ubuduće će se vjernost poslodavcu nagrađivati u visini maksimalno neoporezivog iznosa po pravilniku o porezu na dohodak na dan isplate jubilarke. 

"To je bitno manje nego dosad, no kako je u praksi veći dio tog iznosa odlazio državi nego što bi ga u ruke dobili radnici, prihvatili smo da nagrada bude do maksimalno neoporezivog dijela, s time da postoji inicijativa hrvatskih sindikata i poslodavaca prema Vladi da se neoporezivi iznosi za jubilarne nagrade, božićnice i dar za djecu poveća, jer bi se time popravilo primanja radnika", kaže jedan od potpisnika kolektivnog ugovora za Agrokorove proizvodne tvrtke Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

Promjene su još u odnosu na dosadašnje odrebe mijenjane i u dijelu naknada troškova prijevoza na posao. Dosad su zaposlenicima priznavani stvarni troškovi prijevoza do posla, dok se po novom kolektivnom ugovoru jasno određuje da će poslodavac osigurati radniku kartu javnog prijevoza ili isplatiti trošak, ali do najviše 700 kuna. Ta dva segmenta – rezanja jubilarnih nagrada i troškova prijevoza, ujedno su bila i razlog zbog kojega su zapinjali pregovori o kolektivnom ugovoru u Konzumu, ali je, kako uvjeravaju iz Agrokora, u međuvremu je i to usuglašeno, slično kao u proizvodnim tvrtkama.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close