Agencija Alan: Hrvatsko oružje nije izvezeno u Siriju

Autor: Saša Paparella , 23. veljača 2017. u 07:42
Na popisu 46 zemalja u koje izvozimo nije Sirija, kažu u Alanu/Robert Anić/PIXSELL

Istraživačke mreže BIRN i OCCRP tvrde da je hrvatsko oružje završilo u rukama sirijskih islamista.

U RH je tijekom 2016. proizvedeno naoružanja i vojne opreme za više od 1,5 milijarde kuna, a izvezeni su u 46  zemalja.  

U izvoz su išli pištolji, puške, bacači granata, snajperi, lanseri raketa, oprema za razminiranje…, rečeno nam je u Agenciji Alan, državnoj tvrtki ovlaštenoj za prodaju vojne opreme i naoružanja MORH-a. Alan smo kontaktirali nakon što su Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) i Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP) objavili da je  RH samo u prvih devet mjeseci 2016. prodala Saudijskoj Arabiji raznog oružja streljiva, bacača raketa i mina u vrijednosti od 83 milijuna eura. Pozivajući se na popis spomenutih 46 država, čelni čovjek Alana Ivica Nekić kaže:"kao što vidite, ništa nije prodano u Siriju i rezolutno poričemo neutemeljene navode i pretpostavke o izvozu u Siriju".

 Inače, u objavi OCCRP-a  govori se i "neperspektivnom naoružanju i streljivu", odnosno zalihama iz Domovinskog rata, a dio je, tvrde mediji, završilo u rukama radikalnih islamista na sirijskom ratištu. "Između 2012. i 2014. RH  je odobrila izvozne licence vrijedne 302 milijuna eura Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ključnim dobavljačima sirijske oporbe. Prema podacima UN Comtradea, od prosinca 2012. RH je izvezla oružje i streljivo vrijedno 126 mil. eura S. Arabiji i 44 milijuna eura Jordanu", navodi BIRN.  

Zanimljivo je da tvrtka HS Produkt uredno izvozi svoje pištolje u Irak, novinarske fotografije pokazuju da su njihovim puškama naoružani i irački specijalci u borbama za Mosul, tako da oružje iz Hrvatske koriste obje strane. Komentar smo zatražili u Ministarstvu gospodarstva, koje izdaje dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme. To čini temeljem konsenzusa svih članova posebnog Povjerenstva sastavljenog od stručnjaka iz područja obrane, vanjskih i europskih poslova, unutarnjih poslova, financija-carinske uprave i gospodarstva.

Tvrde da je vrijednost oružja izvezenog u S. Arabiju znatno manja. Izvješće za 2016. je u izradi, no doznajemo kako Ministarstvo gospodarstva lani nije izdalo niti jednu dozvolu za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, a ostvareni izvoz u 2016. godini u vrijednosti od 7.522.440 eura rezultat je izvoza temeljem dozvola izdanih u 2015. "Nemamo saznanja da je dio oružja završio u Siriji. Saudijska Arabija garantira vjerodostojnost krajnjeg korisnika. Promet robe vojne namjene u Saudijsku Arabiju nije zabranjen ili ograničen niti jednom sankcijom od strane bilo koje međunarodne organizacije", rečeno nam je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close