Kupnjom HPB-a Erste drugi na tržištu, Adris već ima gotov plan za upravljanje Croatijom

Autor: Božica Babić, Marija Brnić , 10. listopad 2013. u 09:29
Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe, i Andrzej Klesyk, predsjednik Uprave poljskog osiguranja PZU/Fotomontaža/D.Višnjić/Ž. Lukunić/PIXSELL

Rovinjski Adris i poljski PZU od danas ulaze u veliku završnu utakmicu za preuzimanje Croatia osiguranja (CO).

Rovinjski Adris i poljski PZU od danas ulaze u veliku završnu utakmicu za preuzimanje Croatia osiguranja (CO).

 

130milijuna

eura iz Adrisove ponude ide za dokapitalizaciju

Za manje od mjesec dana morat će uvjeriti Vladu Zorana Milanovića tko od njih nudi čvršća financijska jamstva za uspješnu budućnost najstarijega hrvatskog osiguratelja koji dogodine slavi 130 rođendan.  Vlada će, doznajemo iz izvora bliskih Banskim dvorima, na današnjoj sjednici odbaciti ponudu Triglava i u drugi krug za davanje obvezujućih ponuda pozvati samo Adris i PZU. Naime, iako je 11 kupaca u kolovozu iskazalo interes za CO neobvezujuću ponudu (ne)očekivano su predala tek ova tri društva. Triglav je za paket dionica ponudio 139 milijuna eura, odnosno 1011 eura po dionici i 67 milijuna za dokapitalizaciju. Adris je pak ljestvicu za cijenu dionice postavio na 790 eura, nudeći ukupno 104,2 milijuna eura plus 130 milijuna za dokapitalizaciju CO.

PZU je pojedinačnu dionicu procijenio na 900 eura nudeći ukupno za udjel 121,5 milijuna eura te za dokapitalizaciju 50 milijuna eura. Sva tri kupca iskazala su interes za kupnju različitih udjela, kreću se u rasponu od 43 do 51 posto. Takav rasplet, pojašnjava izvor, izravno je povezan s najavom Vlade da nakon dokapitalizacije CO od strane novog vlasnika država sadašnji udjel od 80,23 posto namjerava spustiti na 25 do 30 posto. Triglav je, otkriva naš sugovornik, eliminiran iz nadmetanja budući da je njegova ponuda ocijenjena "vrlo klimavom". Da Triglav nema keša za Croatiju svjedoči ne samo njegova bilanca nego i dvogodišnja intenzivna potraga za strateškim partnerom koji bi dokapitalizirao samog slovenskog osiguratelja. Pregovori s Triglavom bili bi mrcvarenje koje ne žele ni ministar Linić ni premijer Milanović. Iz dostavljene ponude, doznajemo, isčitava se da bi Triglav izdavanjem vlastitih vrijednosnica novac prikupljen od slovenskih i hrvatskih građana i institucija ubacio u CO pod modelom dokapitalizacije uz uvjet da Croatija potom tim istim eurima otkupi tvrtke kćeri Triglava dislocirane u regiji.

 PZU je pak, unatoč velikim najavama davanim proteklih mjeseci, premalom dokapitalizacijom zapravo potvrdio da ga preuzimanje Croatije zanima isključivo radi ulaska na novo tržište te da nema ozbiljnih namjera i planova za daljnji razvoj i snaženje CO u regiji, gdje tvrtka već posluje sa četiri društva. Adris je, čini se, mudrom poslovnom politikom očitao lekciju konkurentima. Iako su lani u studenom iz Rovinja poručili kako za CO ne misle dati "ludu ponudu nego će se kod donošenja konačne odluke rukovoditi jedino ekonomskim razlozima i poslovnom održivosti" sa ponuđena 234,2 milijuna eura od kojih 130 otpada na dokapitalizaciju Adris je potvrdio da i kod ove akvizicije razmišlja dugoročno. Ne kupuje radi preprodaje i ostvarivanja eventualnog profita već ima konkretne planove da višak novca zarađenog na duhanskom biznisu, a radi se o čak 6,6 milijardi kuna, investira u nove dugoročno održive akvizicije. U završnom krugu skidaju se "rukavice".

 

6mjeseci

je rok koji će novi vlasnik CO imati za dokapitalizaciju

Adris i PZU, nakon što obave dubinsko snimanje dosadašnjeg poslovanja CO mogu bitno izmijeniti svoje ponude. Međutim, nemaju puno vremena. U Vladi su se odlučili za trotjedni rok, što znači da će kupac biti izabran do polovice studenoga. Razlog žurbi je činjenica da novac od prodaje CO mora biti uplaćen do kraja ove godine kako bi poboljšao krvnu sliku državnog proračuna. Odabrani novi vlasnik imat će rok od šest mjeseci za provedbu dokapitalizacije kada će biti poznato i koliki udjel Vlada zadržava u Croatiji.   Da neće škrtariti s eurima te da u rovinjskoj tvrtki iznimno ozbiljno planiraju kupiti Croatiju svjedoči i podatak koji smo neslužbeno dobili od izvora bliskog samoj upravi Adrisa.

Ne samo da namjeravaju provesti ozbiljan proces dokapitalizacije kako bi ojačali utjecaj Croatije i lokalno i u regiji nego i dalje kroje vrlo konkretne planove o preuzimanju još nekoliko osiguratelja u regiji. kako im novac nije problem i slovenski Triglav jedno je od društava koje Adris uskoro želi vidjeti u svom portfelju. Adris već ima i gotov plan za upravljanje tvrtkom. Iako je procijenjeno da na listi prekobrojnih ima više od 600 zaposlenika neće biti klasične čistke koja se događa dolaskom novog vlasnika. Adris planira presložiti upravljačku strukturu i na funkcije postaviti najkvalitetnije ljude koji već rade u sustavu CO, ali od upravljačke garniture trenutačno ne mogu doći do izražaja, te iskoristiti njihovo dubinsko poznavanje sustava kod jačanja društva.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nema šansi bilo tko da CO osnazi kad je netko dopustio da Eurohercova osiguranja imaju i svoje tehničke stanice. Pa neće ljudi pjesacit tko zna koliko daleko od tehničke stanice da bi uplatili CO,Allianz ili bilo koji drugi a cijena ista

New Report

Close