Adria zabava traži niži PDV na koncerte ili će ih preseliti

Autor: Majda Žujo , 06. veljača 2012. u 14:45

U Hrvatskoj se godišnje proda pola milijuna ulaznica u vrijednosti 100 mil. kuna, a popratne industrije uprihode još 50 milijuna, no ako se uvede viši PDV, koncerata će biti daleko manje

Ako se ne uvede niža stopa PDV-a na koncertne ulaznice, Hrvatsku bi koncerti velikih zvijezda opet mogli početi zaobilaziti, a u proračun će se umjesto više sliti manje sredstava od koncertne industrije. Različite umjetničko-strukovne udruge uputile su stoga nadležnom ministarstvu prijedloge da se stopa na “proizvode u kulturi” svede na minimum, što bi nas spasilo da na koncerte ponovo ne odlazimo u susjedstvo. Naravno, ako država za to bude imala sluha. Polovicu prometa u koncertnoj industriji ostvaruje tvrtka Adria zabava (bivša Lupa promotion). No njezin vlasnik Vladimir Ivanković (koji je u Hrvatsku doveo mnoge zvijezde poput Metallice, Lady Gage, U2-a, Bon Jovia i drugih) kaže kako će, ako se porez na ulaznice ne smanji, biti primoran smanjiti broj koncerata u Hrvatskoj i organizirati ih u Sloveniji ili Srbiji. Naime, tamo stopa PDV-a na ulaznice iznosi tek osam posto pa će mu to biti puno isplativije, a fanovima jeftinije.

Gubitak za proračun
“Nama je kao tvrtki potpuno svejedno gdje ćemo organizirati koncerte. Međutim, malim promotorima nije, a njima će organiziranja koncerata postati neisplativa”, tvrdi Ivanković istaknuvši kako njegova grupa jedina na području bivše Jugoslavije radi koncerte u više zemalja pa preko svojih tvrtki u inozemstvu poslove mogu prebaciti u druge zemlje, što mnogi ne mogu niti im se isplati. Kako kaže, u Hrvatskoj su koncerti najskuplji u regiji, no osnovna cijena karte je niža. Stoga ako se uvede niža stopa PDV-a, obećaje da će automatski smanjiti i cijene ulaznica. U Hrvatskoj se godišnje proda oko pola milijuna ulaznica u vrijednosti od 100 milijuna kuna. Dakle, država od poreza ubere dvadesetak milijuna. To i nije neki iznos u proračunu, a povećanjem poreza taj se iznos neće povećati jer će koncerata biti manje, a izgubit će mnogi koji su neposredno uključeni u koncertnu industriju. To su osiguravajuće i zaštitarske tvrtke, tvrtke koje iznajmljuju prostore za koncerte, razglas, rasvjetu, catering i mnogi drugi. “Radi se o još barem 50 milijuna kuna prometa od popratne industrije”, tvrdi Ivanković upozorivši da će se smanjenjem koncerata cjelokupna industrija vratiti na razinu iz 2004. godine. “Onda se u državni proračun neće sliti 17 ili 18 milijuna, već četiri milijuna kuna. Tu ne gubi samo koncertna industrija, nego svi”. Za usporedbu, Adria zabava je prošle godine organizirala 14 koncerata, a ako se situacija ne promijeni, ove će ih godine biti tek pet. Ivanković je zato svoje prijedloge poslao i nadležnim ministarstvima i nada se pozitivnom ishodu. “Dobili smo dobar ‘feedback’. Tražili su analize i očekujemo da će se nešto napraviti. Smanjenjem PDV-a proračun ne gubi mnogo, a ne treba ni govoriti koliko bi mogao izgubiti ako koncerata ne bude jer se tu ipak radi i o velikoj promociji”, dodaje. Iako u Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi nisu odgovorili na naš upit o smanjenju poreza na ulaznice, u Ministarstvu kulture podržavaju ovu inicijativu.

Podrška ministarstva
“Kazališna ulaznica i ulaznica za koncert ozbiljne glazbe imaju najvišu stopu PDV-a, a ulaznica za kino i knjiga imaju nultu stopu PDV-a. Što se ovom poreznom politikom pomaže, a što odmaže, neka čitatelji sami zaključe”, poručuju iz Ministarstva kulture dodajući kako će se u dogovoru s umjetničko-strukovnim udrugama zalagati za maksimalna moguća smanjenja stope PDV-a na ulaznice za kazališne i glazbene programe. Hrvatska se konačno upisala na koncertnu kartu Europe i poznata svjetska imena počela su gostovati sve češće. Na državi je samo da omogući da to tako i ostane.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Iako slušam upravo takvu vrstu muzike, a ne “cajke” ovaj prijedlog je sramotan. Zar im je premala zarada od takvih koncerata da bi ovakvim prljavim ucjenama, dok nam je zemlja u ovakvom stanju, a sve više radnika na uicama pokušali ishoditi PDV poput onoga koji bi trebali dobiti egzistencijalni prehrambeni proizvodi. Mi ćemo i dalje slušati i gledati naše omiljene izvođače, a “lopine” poput dotičnih koji govore nadam se u svoje ime nema odu u Beograd, Niš i Novi Sad.

New Report

Close