850 tisuća kuna vrijedni hibridni kamioni dodijeljeni GKP Čakom

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2014. u 21:59
Foto: V. Žganec-Rogulja/PIXSELL

Riječ je o kamionima na hibridni pogon koji pri malim brzinama i nižim opterećenjima za pogon koriste elektromotor.

Grad Čakovec zajedno s komunalnim poduzećem Čakom godinama uspješno gospodari otpadom i jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji niz godina ima riješen problem zbrinjavanja otpada.

Ulaganja u infrastrukturu jedan su od važnih elemenata za uspješno gospodarenje otpadom, te je Čakom  među prvima nabavio i dva hibridna kamiona podizača kontejnera. Riječ je o kamionima na hibridni pogon koji pri malim brzinama i nižim opterećenjima za pogon koriste elektromotor. Na taj način osim uštede goriva, smanjuje se i emisija ispušnih plinova.

Ovo su prva takva vozila u Hrvatskoj isporučena nekoj komunalnoj tvrtki, a vrijednost kamiona je oko 850.000 kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao 40% troškova. U pogon su ih pustili direktor Fonda Sven Müller i ministar okoliša  Mihael Zmajlović koji su istaknuli kako su i Ministarstvo i Fond na raspolaganju svim gradovima i općinama za financijsku i stručnu pomoć za projekte u uspostavi sustava gospodarenja otpadom i za ostale projekte zaštite okoliša.

Komentirajte prvi

New Report

Close