50 privatnika traži produljenje ugovora

Autor: Andreja Šantek , 17. srpanj 2013. u 20:00
Foto:Tomislav Miletić/PIXSELL

Ukoliko bi se svi ugovori produljili do kraja godine, kada se očekuje raspisivanje novog natječaja za 2014. godinu, Zavod bi dodatno morao osigurati 23 milijuna kuna.

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje u četvrtak počinju arbitražni postupci za 50 privatnih zdravstvenih ustanova kojima nisu produljeni ugovori sa Zavodom. Ukoliko bi se svi ugovori produljili do kraja godine, kada se očekuje raspisivanje novog natječaja za 2014. godinu, Zavod bi dodatno morao osigurati 23 milijuna kuna.

Privatnici, osim što su nezadovoljni zbog gubitka ugovora, ne vjeruju u arbitražni postupak zbog sastava povjerenstva. Naime, u postupku sudjeluju dva predstavnika HZZO-a, te po jedan predstavnik Ministarstva zdravlja, nadležne komore i stranke u postupku pa mnogi ističu da su privatnici u neravnopravnom položaju. Na arbitraži će se naći i poliklinika Medikol čiji ugovor za obavljanje PET/CT dijagnostike istječe 31. srpnja. "Logično je da očekujemo produljenje Ugovora zbog oko 150.000 oboljelih od karcinoma, tim više što su naša ulaganja u hrvatsko zdravstvo podržavana i poticana i od strane Ministarstva zdravlja i od HZZO-a. No, sve je moguće, pa i najcrnji scenarij da se ugovor ne produlji", kaže Ivanka Trstenjak-Rajković, ravnateljica poliklinike Medikol upozorivši na još jednu nelogičnost.

"Ne prihvaćenjem ponude poliklinike Medikol u djelatnosti radiologije za naše PET/CT centre u Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu dolazimo do apsurdne situacije u kojoj Medikol i ako će imati s HZZO-om ugovor za provođenje postupaka PET/CT-a istovremeno neće moći provoditi dijagnostički CT koji je dio radiologije, a nužan je i sastavni dio u provođenju PET/CT dijagnostike", objašnjava Trstenjak-Rajković. Zbog sustavne  antipropagande vezane za privatne investicije u zdravstvo, dodaje, usporen je i završetak bolnice koju Medikol gradi u Zagrebu. Na pitanje može li privatna ustanova preživjeti bez ugovora sa HZZO-om, Trstenjak-Rajković odgovara da takva šansa itekako postoji, ali samo ako se ostvare preduvijeti pravno stabilne i ekonomski uređene države sa europskim principima zdrave konkurencije. Na pitanje kako u tom kontekstu komentira najave ministra Rajka Ostojića da će dozvoliti državnim bolnicama da u slobodnim terminima primaju privatne pacijente, Trstenjak-Rajković odgovara da smo taj neuspješni model pružanja zdravstvene zaštite iz prošlog stoljeća već vidjeli, živjeli i preživjeli.

"U kontekstu ne miješanja javnog sa privatnim zdravstvom koje zdušno zagovara upravo Ministarstvo zdravlja i ministar osobno, ne vidim kategoriju kojoj najavljen model pripada. U kontekstu postojećih ugovora s HZZO-om, koji je zakupio sve kapacitete zaposlenih u javnom zdravstvu, uključujući zdravstveni kadar, prostor i medicinsku opremu, s trenutačnim listama čekanja pacijenata na pojedine pretrage i terapijske postupke, od više mjeseci pa i do preko godinu dana, ne vidim  o kojim to slobodnim terminima ministar Ostojić govori", zaključuje Trstenjak-Rajković.

Broj pretraga

Rebro 6 dnevno, Medikol 17

Pomutnju je u Medikolu početkom srpnja izazvao i dopis HZZO-a u kojem se od bolnica traži da se pacijenti na PET/CT upućuju na Rebro iako Medikol još uvijek ima važeći ugovor. U HZZO-u objašnjavaju kako je utvrđeno da na Rebru postoje značajni slobodni kapaciteti te je predloženo da se osiguranici u većem broju nego do sada upućuju u tu ustanovu. No, u HZZO-u kažu da se osigurane osobe na PET/CT mogu i nadalje upućivati u Medikol dok traje ugovor odnosno da pacijenti i dalje imaju pravo izbora. U proteklih šest mjeseci na Rebru je napravljeno 769 postupaka odnosno prosječno 128 mjesečno odnosno svega šest dnevno pa u HZZO-u razmišljaju uvesti i drugu smjenu. Istovremeno, Medikol je u četiri centra u šest mjeseci odradio 4561 PET/CT postupka dok je samo u Zagrebu napravljeno 2083 pretraga. Drugim riječima, Medikol je na jednom uređaju napravio prosječno 347 postupka mjesečno odnosno 17 dnevno.  

Komentirajte prvi

New Report

Close