Slab euro snažno lansirao njemačko gospodarstvo

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2010. u 22:00

Njemački rast bruto domaćeg proizvoda trenutno doseže najvišu razinu od ujedinjenja dok se ostatak Europe muči kako bi sustigao visoko produktivan pogon euro-zone

Statistike pokazuju da je grčko gospodarstvo doživjelo jači udarac od očekivanog zbog nepopularnih mjera koje su trebale smanjiti proračunski deficit te veliki vanjski dug. Centralna Europa se počinje oporavljati zahvaljujući povećanom izvozu, ali neće iznenaditi ne zadrži li se to stanje.

Ipak, centralna Europa i Njemačka nisu problem. Njemačka, koja temelji svoj rast na izvozu, profitirala je zbog slabosti eura koje je uzrokovano opasnošću od visokog duga i slabih ekonomija zemalja poznatih kao PIGS – Portugal, Irska, Grčka i Španjolska. Nedavno je njemački BDP porastao za 2.2% na kvartalnoj razini (očekivani rast bio je 1.1%) a francuski za 0.6% na kvartalnoj razini, također više nego što je to predvidjela ministarica gospodarstva Christine Lagarde. Ovi brojevi apostrofiraju – Grčka i Irska se bore za opstanak dok se Njemačka i Francuska razvijaju. Masivno usporavanje u centralnoj i perifernoj Europi bilo bi noćna mora, no takav ishod se ne očekuje. Prije nego je uveden euro, manje zemlje su mogle podcijeniti svoj put do veće produktivnost, no sada to više nije moguće.

Irskoj obveznice preskupe
Marc Stephens, voditelj istraživanja fiksnih prihoda u Barclays Capital kaže da su podaci ‘‘odlična vijest za Njemačku ali ne i ostale zemlje’’. Tenzije oko euro zone mogle bi se vratiti. ‘‘Ovo bi moglo prisiliti tržište da se opet fokusira na problem solventnosti – Irska i Portugal će opet biti u centru pažnje,’’ smatra Stephens. Irska je centralna banka upozorila da su troškovi izdavanja obveznica previsoki zbog toga što su, kako irski guverner upozorava, premije koje investitori potražuju pretjerano visoke. Njemački prinosi doimaju se prilično niskima s obzirom na dinamiku rasta što čini njihove obveznice preskupima. Što se Irske tiče, pitanje je hoće li tržište nastaviti vjerovati da su stvari i dalje pod kontrolom. Rast kineskih investicija i proizvodnje usporio je prošli mjesec kada je vlada vratila rast kredita u normalu nakon rekorda u pozajmljivanju u 2009.-oj kako bi se suprostavili globalnoj financijskoj krizi. Slabija maloprodaja omekšava domaću potražnju u trenutku kad se dogodio veliki pad u rastu uvoza. Industrijska proizvodnja nastavila je usporavati, što ukazuje na modernizaciju ekonomskih aktivnosti. Ali oštro usporavanje gospodarskog rasta može se isključiti, jer će potrošnja u kućanstvima nadoknaditi pad u investicijama. Godišnji rast tvorničke proizvodnje usporio je sa 13,7% lipanjskih na 13,4% u srpnju, ali je potukao prognoze. Godišnji rast ulaganja u dugotrajnu imovinu kao stanovi i tvornice u urbanim sredinama usporio je sa 25,5% na 24,9%, ispod predviđenih 25,2% rasta. Međutim, uzimajući u obzir i inflaciju u veleprodaji koja je pala na 4,8% u srpnju od lipanjskih 6,4%, stvaran rast na mjesec dana je bio stalan, smatra Ling Tu, ekonomist u HSBC Kina i dodaje:’’Rast u Kini se smanjuje, ali ne vidimo nikakve znakove teškog slijetanja.’’Kineski statistički ured je šturo opisao usporavanje kao umjeren i dobrodošao korak prema više održivom modelu rasta koji se manje oslanja na energetski intenzivnu tešku industriju. Kina je nedavno naredila zatvaranja više od 2000 zastarjelih tvornica, čeličana i cementara. Međutim, mogla bi zabrinjavati umjerenost u godišnjem rastu maloprodaje na 17,9% u srpnju od prethodnih 18,3% u lipnju.

Štura priopćenja iz Kine
I usporavanje rasta ponude novca, maziva svakog gospodarstva je alarmantno. Godišnji rast u širokoj M2 mjeri novca usporio je na 17,6% sa 18,5% u lipnju, koliko su ekonomisti očekivali i u srpnju. ‘‘Široki rast ponude novca očito je prerestriktivan jer će izazvati još veći pritisak na rast domaće potražnje u bliskoj budućnosti’’, smatra Min Pjao, glavni ekonomist ureda Merrill Lynch u Republici Kini. Iako su statističke brojke pokazale da je kineski izvoz nešto snažniji od očekivanog, Federal Reserve je tijekom noći upozorio da je tempo američkog oporavka usporio. Osim američke potražnje, Kina je također zabrinuta zbog krhkosti potražnje iz Europe koja je opterećena dugovima. Nastavi li usporavati, ekonomisti vjeruju da bi kineska vlada mogla ubrzati ciljana ulaganja u siromašna kućanstva, razvoj ruralnih područja i energiju. Druga opcija bi bila otpustiti ovogodišnju kreditnu kvotu od 7,5 bilijuna jena, prema rekordnih 9,6 bilijuna jena prošle godine. Wao Tang, ekonomistica u China UBS-u, rekla je ‘‘usporavanje je i dalje umjereno, ako ljudi žele popuštanja u politici bili bi razočarani ovim skupom brojeva.’’ Prema podacima centralne banke, novi zajmovi u srpnju iznosili su 533 milijarde jena, a izgleda da će kineska vlada uložiti dodatne napore u kontroli rasta zajmova, iako gospodarstvo usporava. Očigledno je službeni Peking zabrinut zbog napuhanog tržišta nekretnina, pa je povećao predujmove i hipoteke, učinio težim kupnju više od jedne nekretnine, te srezao mogućnosti financiranja graditelja. Cijene stanova u većim gradovima, iako više ne rastu, još su nedostupne običnim ljudima što je veoma važno pitanje za vladajuću komunističku partiju. Iako slučaj o labavljenju politike još nije jasan, Peking nema razloga za pooštravanje, mada je inflacija nadmašila ciljanih 3% u srpnju. Inflacija potrošačkih cijena ubrzala je na 3.3%, u skladu s predviđanjima od 2,9%, ali ekonomisti tvrde da je skok prolazna posljedica masovnih poplava diljem Kine koje su povećale troškove hrane. Sveukupno, ekonomisti su uvjereni da će rast BDP-a za cijelu 2010 potući prošlogodišnjih 9,1%, što će katapultirati Kinu ispred Japana, i tako postati druga najveća svjetska ekonomija poslije SAD-a.

Igor Gvozdanović

Europa sve konkurentnija

Plavi dizel
Europa je 30% konkurentnija od vremena kada je uveden euro. Ostali ne mogu dovoljno proizvesti i ne mogu izvoziti u Kinu u jednakoj mjeri kao Njemačka. Euro je zato ojačao nakon jakog njemačkog ekonomskog rasta BDP-a od 2,2% u drugom kvartalu, što je najveći rast u zadnje 23 godine i iznad je predviđenog konsenzusa ekonomskih analitičara. Slabiji dolar trenutno odgovara Eurozoni jer čini naftu pristupačnijom onima koji ju kupuju u drugim valutama. Ipak, čini se da je odskok cijene nafte privremen jer su ekonomski izgledi ostali slabi i vrhunac sezone za potražnjom benzina u SAD-u je pri kraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close