Godina dana kontinuiranoga rasta industrijske proizvodnje EU

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2016. u 09:44
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Uz očekivani nastavak povoljnijeg trenda domaće i inozemne potražnje, na razini cijele 2015. godine predviđamo rast industrijske proizvodnje u EU od oko 1,9 %, a u Hrvatskoj od oko 2,7 %.

Industrijska proizvodnja u Europskoj uniji kontinuirano, na godišnjoj razini, raste od kraja 2014. godine, a u posljednje je dvije godine samo dvaput zabilježen pad koji je bio blagog intenziteta. Na pozitivna kretanja industrijske proizvodnje u 2015. godini povoljno utječu osobna potrošnja, investicije i robni izvoz kod kojih se bilježi rast.

Prema podacima Eurostata (za Belgiju, Italiju, Cipar i Austriju podaci nisu dostupni), u studenome 2015. godine industrijska je proizvodnja EU, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 1,4 % (u Hrvatskoj 2,7 %) veća u odnosu na studeni prethodne godine. Godišnji rast na razini EU strukturno je rezultat povećanja industrijske proizvodnje u većini zemalja Europske unije, izuzev u Danskoj (-1,6 %, dva mjeseca pad), Njemačkoj (-0,3 %), Estoniji (-6,2 %, osam mjeseci pad), Luksemburgu (-1,7 %, tri mjeseca pad), Nizozemskoj (-8 %, osam mjeseci pad), Portugalu (-0,4 %) i Finskoj (-1,7 %, dva mjeseca pad), gdje je zabilježen pad.

U prvih jedanaest mjeseci 2015. godine industrijska je proizvodnja EU u prosjeku, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila oko 1,9 % (u Hrvatskoj oko 2,6 %) veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ali i oko 5,8 % (u Hrvatskoj oko 15 %) manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Taj je kumulativni rast rezultat povećanja proizvodnje u većini zemalja EU, odnosno pad je zabilježen u Belgiji (u prvih deset mjeseci -0,5 %), Nizozemskoj (-3,1 %) i Finskoj (-1,6 %).

Uz očekivani nastavak povoljnijeg trenda domaće i inozemne potražnje, na razini cijele 2015. godine predviđamo rast industrijske proizvodnje u EU od oko 1,9 %, a u Hrvatskoj od oko 2,7 %. Promatrano po granama industrije u Hrvatskoj, na rast u 2015. godini pozitivan utjecaj će, između ostalog, imati i povoljnija kretanja u proizvodnji kože, proizvodnji papira, proizvodnji gume i plastike te popravku i instaliranju strojeva i opreme, a to su ujedno i jedine grane prerađivačke industrije u kojima je 2014. godine zabilježena veća razina proizvodnje u odnosu na 2008. godinu.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimira Savića: „Iako industrijska proizvodnja u EU kontinuirano raste posljednjih godinu dana, i dalje je oko 5 % niža u odnosu na 2008. godinu. Slične tendencije kretanja bilježe se u Hrvatskoj, gdje se ostvaruje čak nešto brža dinamika rasta, no razina proizvodnje krajem 2015. godine niža je u odnosu na 2008. godinu, i to za oko 15 %.“

Komentirajte prvi

New Report

Close