Euro nastavlja slabiti, dionice i dalje rastu

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2014. u 13:03
Thinkstock

Nakon blagog oporavka tečaja eura početkom prošlog tjedna, u petak je ponovno došlo do naglog pada.

Analizu pripremio: Admiral Markets

Nakon blagog oporavka tečaja eura početkom prošlog tjedna, u petak je ponovno došlo do naglog pada. Euro je u odnosu na američki dolar samo u jednom danu oslabio više od 1% te na platformama Admiral Marketsa u trenutku pisanja analize iznosi 1.2380, što je samo za nijansu iznad najniže razine u posljednje dvije godine.

Novi pad vrijednosti eura uzrokovao je govor Maria Draghija, guvernera Europske centralne banke, koji je ponovno izjavio je da inflacija u Eurozoni neprimjereno niska i da je ECB mora pod hitno podići. Investitori na valutnom tržištu su taj komentar protumačili kao najavu dodatnog monetarnog popuštanja, tj. ubrizganja još novca na financijska tržišta, te su nastavili prodavati eure i kupovati ostale valute, a najviše američki dolar.

Dionice su također nastavile rasti te je od petka indeks STOXX50, koji se sastoji od 50 dionica velikih kompanija iz Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske i ostalih članica Eurozone, porastao više od 4%.

Američke dionice su također porasle i ponovno dosegnule rekordne razine. Vrijednost SP500 indeksa trenutno iznosi 2068,00 bodova što znači da su od početka godine porasle 13%. Na porast američkih dionica je osim vijesti iz Europe utjecala i odluka kineske centralne banke o snižavanju referentnih kamatnih stopa. Američki investitori su zaključili da će ova vijest potaknuti rast gospodarske aktivnosti u Kini od koje će koristi imati i američke kompanije pa su nastavili kupovati dionice iako su na najvišim razinama u povijesti.

Za ovaj tjedna je najavljeno nešto manje objava važnih ekonomskih vijesti nego inače, pa će financijska tržišta vjerojatno biti mirnija nego prethodnog tjedna. U fokusu će radi švicarskog referenduma biti švicarski franak i zlato. Tečaj EUR/CHF trenutno iznosi 1,2022 i nalazi se vrlo blizu razine od 1,2000 koju je švicarska centralna banka (SNB) obećala braniti.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja na financijskim tržištima očekivati ovog tjedna?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da SNB ima dovoljno resursa kojima može održati riječ i spriječiti daljnje jačanje franka. Radi toga očekuju da će tečaj EUR/CHF ili ostati približno isti ili će blago porasti, a vjerojatnost da će pasti ispod 1,2000 je relativno mala.

Cijena zlata će dugoročno vjerojatno padati, no u ovom tjednu se mogu očekivati veći pomaci u oba smjera, ovisno o vijestima vezanima za referendum i ankete kojih će vjerojatno biti mnogo ovog tjedna.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim financijskim tržištima, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (25.11.) u 18 sati na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu i objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Komentirajte prvi

New Report

Close