Jedino nas poduzetništvo može izvući iz krize, zaslužuje festival

Autor: Ana Blašković , 15. ožujak 2016. u 07:23
M. Šimatović, D. Horvat, G. Pauk, D. Ranogajec, Ž. Kramarić/Sanjin Strukić/PIXSELL

Festival starta u Dubrovniku 18. ožujka, a ponudit će prodajne sajmove, edukativne i kulinarske radionice…

Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova 'Moja poduzetna Hrvatska' novi je projekt Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i 24 sata koji se s ciljem popularizacije poduzetništva organizira u 15 gradova Hrvatske, a starta 18. ožujka u Dubrovniku.

U sklopu festivala održat će se prodajni sajmovi, prezentirati stari zanati, organizirati lepeza edukativnih i kulinarskih radionica. "Moja poduzetna Hrvatska logičan je nastavak edukativnog projekta Poslovni uzlet. Uvjeren sam da ćemo s partnerima stvoriti jaku alijansu da poduzetništvo stavimo na medijski pijedestal i pokažemo da su poduzetnici esencijalni dio društva", rekao je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović predstavljajući projekt i partnere.

 

Horvat

Poduprijet ćemo svaku manifestaciju za potporu poduzetništvu.

Više novca poduzetnicima
Ministarstvo poduzetništva i obrta ovim projektom nastavlja trogodišnju suradnju s Poslovnim dnevnikom. "Poduprijet ćemo svaku manifestaciju za potporu poduzetništvu koliko budemo mogli", kaže resorni ministar Darko Horvat. Ministarstvo na čijem je čelu jedan je od 'dobitnika' većim budžetom nego lani radi boljeg povlačenja EU novca. "Moramo pojačati nacionalnu komponentu 15%, zato radimo rekonstrukciju pravila natječaja jer je projekata puno, ali su pravila bila nedohvatljiva", rekao je Horvat dodajući da je u pripremi šest novih natječaja. Obol projektu dale su i županije koje uz edukcije podupiru poduzetnike nizom mjera i poticaja. "

Razbiti lošu famu
Znamo što želimo, kuda vozimo. Jasno je da nas poduzetništvo jedino može izvući iz krize", poručio je Goran Pauk iz Zajednice županija. Osiguranje bolje klime za poslovanje glavni je cilj obiju komora, HGK i HOK-a. Osim ukidanja energetskog certifikata za male iznajmljivače, potpredsjednik HGK Želimir Kramarić rekao je da Komora, uz ostalo, radi na novim pravilima za arbitražno sudište pa će poduzetnici moći završiti proces u tri mjeseca, a Vladi je predloženo i da registar svih trgovačkih društava bude pri HGK, što bi ubrzalo postupak registracije. "Sve aktivnosti koje provodimo idu prema našim članicama, kojih je 99% malih i srednjih. Zato je prirodno da podržimo ovaj projekt", rekao je Kramarić.

Čelnik Obrtničke komore Dragutin Ranogajec vrijednost projekta vidi i u prilici da se razbije fama da su poduzetnici i obrtnici lopovi, ali i predrasuda da je trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje mladih manje vrijedno. U sklopu festivala bit će održani i gastro showovi, za što će se pobrinuti kulinarski studio 'Majstor kuhar' Branka Ognjenovića. "U projekt smo se uključili jer se njime lijepo može prikazati naša gastronomija i znanje te ljudima približiti vrijednosti naše kuhinje", poručio je Ognjenović. Za zabavni dio programa pobrinut će se glazbenik Ivan Zak i grupa Opća opasnost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close