Za razminiranje 1,6 mil. eura iz fondova

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2013. u 22:01
Direktor HCR-a Dražen Jakopec/Nikola Čutuk/PIXSELL

Novac iz IPA programa ipak nije vraćen već je preusmjeren u projekt razminiranja.

U Karlovačkoj županiji potpisana su jučer tri ugovora projekta razminiranja na ratom pogođenim područjima ukupne vrijednosti od 1,5 milijuna eura.

Europska unija (EU) projekt financira s gotovo jedan milijun i 169 tisuća eura (1.168.885,16 eura), a ostatak Hrvatska iz državnog proračuna.Zahvaljujući se Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) i Karlovačkoj županiji što su uspjeli privući tako značajna sredstva, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade Diana Pleština kazala je da je riječ o novcu iz IPA programa za 2009. koji bi ostao neiskorišten da se nije uspješno reagiralo za te potrebe u Karlovačkoj županiji.

"Umjesto da se novac neiskorišten vrati u EU, usmjeren je na razminiranje, ali trebalo je dokazati da ga trebamo i da će biti iskorišten na dobar način", istaknula je Pleština. I ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec zahvalio se Karlovačkoj županiji što sustavno ulaže i vlastiti novac i vlastiti angažman na privlačenju donacija te ocijenio da je ona najbolji primjer drugim županijama kako rješavati minski problem. Direktor HCR-a Dražen Jakopec najavio je donošenje strategije razminiranja za jesen, a Diana Pleština izrazila je uvjerenje da se u državnom proračunu za iduću godinu sredstva za razminiranje neće umanjivati.

"Iz fondova EU možemo povući velike novce i plan je da se to čini kroz razne razvojne projekte kojima će preduvjet biti razminiranje. Unatoč tome što su se u proračunu za ovu godinu smanjivale stavke, za razminiranje je ostalo 250 milijuna kuna i uvjerena sam da će država naći načina da se sredstva ni 2014. ne umanjuju", kazala je Pleština. 

Komentirajte prvi

New Report

Close