Iz IPARD-a dobili novac za uređaj koji pere i polira povrće

Autor: Luka Vojvodić , 28. srpanj 2014. u 22:01
U obrtu rade samo članovi obitelji

Novcem iz IPARD programa Jurica Cafuk je kupio opremu za berbu i sortiranje povrća, zahvaljujući kojoj njegov krumpir do kupca dolazi očišćen od blata.

Obrtniku Jurici Cafuku iz Domitrovca nedaleko Varaždina,  Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa isplatila je oko 910 tisuća kuna za ulaganja u specijaliziranu opremu za berbu, sortiranje i pakiranje povrća.

Proizvodnja se prostire na oko 100 hektara poljoprivrenih površina, od kojih oko 40 posto čine nasadi krumpira.Priprema projekta za koju je angažiran konzultant trajala je godinu dana, dok se  na povrat sredstava IPARD programa čekalo dvije godine. Novac je uložen u nabavu tandem prikolice za branje i transport povrća, uređaje za pranje, poliranje, sušenje, pakiranje, sortiranje i označavanje povrća. "Posebno smo zadovoljni radom uređaja za pranje i poliranje povrća, a mislim da smo u drugi ili treći u Hrvatskoj koji koristimo tu polirku. Čistoćom povrća su zadovoljni i kupci –  među njima su i četiri zagrebačke bolnice koje su nedavno povećale narudžbe krumpira", rekao je vlasnik Jurica Cafuk.

Bolnice nisu jedine koje su prepoznale prednost u već potpuno očišćenom povrću, pa je među naručiteljima i  šest zagrebačkih vrtića. Novi uređaji u pogonu su od studenog 2013. Od tada su brzina pakiranja i  neki drugi radni procesi povećani za čak 200 posto. Unatoč većoj efikasnosti, u obrtu i dalje rade samo članovi obitelji, no tokom sezone branja povrća svakodnevno u tome sudjeluju dva to tri radnika. Obrt je u sklopu poljoprivredne zadruge koja okuplja 15 malih proizvođača s tog područja. Trend zadrugarstva podržava i Europska unija koja to vidi kao najbolji način za povećanje proizvodnje i konkurenstnosti za tržištu.

Vlasnik Jurica nam priznaje kako je poslovanje putem zadruge prednost, koja omogućuje velike pogodnosti prilikom nabavljanja retro materijala i zaštitnih sredstava kao što su puno povoljnije cijene i mogućnost prodaje većih količina koja je nužna u poslovanju s trgovačkim lancima. U sklopu zadruge su zaposlena četiri osobe, dok se u njezinu vlasništvu  nalaze  kamion, hladnjača i skladišni prostor. Među većim pogodnostima koje nudi takvo poslovanje je i zajednički prodajni predstavnik i knjigovodstvo koje ugovara poslove i knjiži ih te tako uvelike olakšava posao proizvođačima. 

Kupci

Lidl, Plodine i NTL 

Od većih kupaca tu su trgovački lanci Lidl, Plodine i NTL, dok je najviše malih kupaca kao što su hoteli i restorani iz Rijeke i Splita, naročito u vrijeme ljetnih mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close