Farme braće Mihalj dobile po 3,2 milijuna kuna iz IPARD-a

Autor: Darko Bičak , 24. prosinac 2014. u 12:45
Farma Mladena Mihalja na njegovu obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Našicama

Obitelj Mihalj je bila vlasnik trgovačkog lanca Minaco kojeg su prodali Billi, a novac uložili u poljoprivredu.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 101 "Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva". 

Braća poduzetnici
Isplaćene su dvije potpore od po 3,2 milijuna kuna za dva projekta izgradnje i opremanje gospodarske građevine za uzgoj i tov goveda u Našicama. No, ono što je zanimljivo da se radi o dva OPG-a u vlasništvu braće Mladena i Stipe Mihalja, a i same farme su, iako formalno-pravno zasebne, fizički smještena jedna uz drugu. Kako pojašnjava Jasna Matić, konzultantica u ovom projektu, nove farme su kapaciteta po 300 goveda, a ukupna investicija pojedine farme je bila na razini od 6,4 milijuna kuna. "Projekt je trajao oko godinu dana i farme su završene na jesen ove godine. Bilo je manjih kašnjenja zbog komplikacija u ishođenju kredita, no zahvaljujući visokom kreditnom rejtingu koje ima biznis obitelji Mihalj, nije bilo ozbiljnijih problema s bankama", pojašnjava Matić.

 

6,4milijuna

kuna vrijedna je investicija u pojedinu farmu Mihaljevih

Naime, braća Mihalj, Mladen, Stipe i Nedjeljko, poznata su poduzetnička obitelj iz Našica koja je svoj kapital stekla na trgovini. Kada se sredinom 2000-ih trgovački lanac Billa odlučio proširiti na istok Hrvatske, logično je bilo da to naprave brže i jednostavnije preuzimanjem konkurencije. Tako su 2005. godine Mihalji prodali, navodno vrlo unosno, svoj trgovački lanac Minaco austrijskom trgovcu, a novac uložili u poljoprivredu. Danas je obitelj povezana s ukupno 14 tvrtki, uglavnom iz poljoprivrednog biznisa, a između ostalog su i suvlasnici mlječne industrije Zdenka iz Velikih Zdenaca. Obiteljski biznis obuhvaća sve, od proizvodnje hrane za stoku, mliječnu industriju, uzgoj svinja i stoke, ribnjake i ostalo. Kako naglašava njihova konzultantica Jasna Matić, plan je da Mihalji i u narednom razdoblju jačaju svoje aktivnosti u proizvodnji hrane. 

Bioenergija
To se posebice odnosi na svinjogojstvo i bioenergiju koja se efikasno naslanjaju jedno na drugo. Iako će dobar dio investicijskih sredstava za njihove buduće projekte doći od vlastitog kapitala, Matić kaže da će se pokušavati maksimalno koristi fondovi Europske unije, posebice oni koji omogućuju povoljno kreditiranje ili čak i bespovratna sredstva za razvoj zelene poljoprvrede i zelene energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close