Europski novac za Hrvatskoj zanimljive projekte

Autor: Darko Bičak , 24. travanj 2016. u 22:00
Violeta Bulc, europska povjerenica za promet

Iz fonda EFSI, teškog 315 milijardi eura, odobrena 54 projekta, od kojih je 10 prometnih.

Europska unija ulaže znatne napore i novac kako bi potaknula investicije koje bi osigurale Europi da zadrži konkurentnost pred takmacima poput SAD-a, Kine i Japana. Zbog toga je lani lansiran Fond za strateške investicije (EFSI) koji bi trebao omogućiti ukupni investicijski potencijal od 315 milijardi eura, od čega bi dobar dio trebao otići i na projekte u prometu.

Kako je u petak u Ljubljani na regionalnoj EU konferenciji "Investment Plan for Europe – Investing in Transport" objasnila europska povjerenica za promet Violeta Bulc, od dosad 54 odobrena projekta iz fonda EFSI njih 10 odnosi se na transport. Uglavnom je riječ o velikim projektima autocesta, gradskih prometnica, željeznice te luka u Francuskoj, Španjolskoj, V. Britaniji, Italiji i Nizozemskoj.

Iako zasad u regiji ne postoje konkretne forme financiranja iz EU fondova, Uniji su u fokusu projekti Jadransko-jonske autoceste, željezničkog koridora 10 (Salzburg-Solun-Istanbul) i cestovnog koridora Vc. Ti projekti su i te kako zanimljivi Hrvatskoj. Autocestu, koja će biti dio jadransko-jonskog koridora, Hrvatska je već sagradila, ostao je dio od Ploča prema jugu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close