EcoOcean hrvatske vrećice dio svjetskog ekološkog projekta

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2014. u 22:01
Tvrtka EcoCortec smještena je u Belom Manastiru

Projekt je sastavljen od međunarodnog konzorcija a glavni cilj mu je sprečavanje štetnog utjecaja konvencionalnih plastičnih materijala odbačenih u moru.

Prva hrvatska tvornica bioplastike EcoCortec®, proizvođač biorazgradive ambalaže u Europi, imala je značajnu ulogu u međunarodnom 1,1 milijuna eura vrijednom projektu Marine Clean – "Marine debris removal and preventing further litter entry", kojeg provodi Europska agencija za kompetitivnost i inovacije, EACI.

Projekt je sastavljen od međunarodnog konzorcija a glavni cilj mu je sprečavanje štetnog utjecaja konvencionalnih plastičnih materijala odbačenih u moru, promicanje obnovljivih izvora i  inovativnih tehnologija te očuvanje vodotoka, jezera i mora koji su sve više ugroženi ovom opasnom pojavom. S obzirom na to da većina tipova plastike nisu biorazgradive, plastični otpad predstavlja ozbiljnu prijetnju živim bićima, plovilima i obalama. EcoCortec sudjeluje u "Marine Clean" projektu kao partner za razvoj i proizvodnju  biorazgradive ambalaže koja će se upotrebljavati za pakiranje hrane na velikim brodovima.

U okviru ovog projekta EcoCortec je predstavio i lansirao na svjetsko tržište revolucionarne EcoOcean folije i vrećice koje su rezultat najnovijeg razvoja u tehnologiji bioplastičnih granulata kao i razvoja samog procesa prerade. U ovu tehnologiju uložene su godine razvoja i rada Cortecovih tvornica, EcoCortec-a, te Cambridgea u Minnesoti. EcoOcean temelji se 77 posto na obnovljivim izvorima, odlikuje se kombinacijom ekološke osviještenosti i visoke efikasnosti koju do sada nije bilo moguće postići; fleksibilnost i čvrstoća te komercijalna i vrtna razgradnja na niskoj temperaturi. U idealnim uvjetima odlaže se na komercijalnom  kompostištu ili u anaerobne digestore te prednjači u svim metodama odlaganja.

U odlagalištima otpada glavna prednost je u biomasi proizvedenoj iz obnovljivih izvora. U kompostištima se omogućava brza aerobna biološka razgradnja koja je potpuno prirodna i sigurna, te će se folija razgraditi već u periodu od 15 dana. Nažalost, kao što pokazuju slučajevi diljem svijeta,  plastični otpad još uvijek završava u moru, čak i u zajednicama u kojima se uvedene najstrože kazne.Važna ciljana skupina za ovaj proizvod svakako će biti velike kruzeri i brodovi od kojih, prema podacima kojima raspolaže konzorcij, dolazi 35 do 85 posto onečišćenja ponajprije zbog odbacivanja velike količine ambalaže za hranu. Važan aspekt ovog projekta jest i njegov utjecaj na izmjenu javnih politika kako bi se omogućilo manje zagađivanje. 

Korist

Štite morske puteve
EcoOcean kao ekološki proizvod će pomoći u snažnijem razvoju  tehnoloških i sigurnosnih mreža i kao potpora zakonodavnim i socijalnim okvirima koje štite morske puteve od zagađenja otpadom, te služe u očuvanju obale.

Komentirajte prvi

New Report

Close