Čeka se odobrenje Europske komisije

Autor: Božica Babić , 22. rujan 2014. u 22:00
Prva mjera je sanacija šteta na poplavljenim oranicama/PIXSELL

Puna primjena kreće od 15. siječnja iduće godine.

Program ruralnog razvoja Hrvatske, koji godišnje otvara mogućnost investiranja 332 milijuna eura, prema protokolu u punu primjenu ide od 15. siječnja 2015.

Uvjet je, da do tog roka bude potvrđen od Europske komisije kojoj je dostavljen u srpnju. Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je preporuku EK da i prije roka krene s provedbom nekih mjera pa s te adrese najavljuju da će prvi natječaj biti vezan uz Mjeru 5. To je obnova poljoprivredno-proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti. Konkretno, riječ je o saniranju golemih šteta na oranicama uzrokovanih poplavom na više od 7000 hektara u Slavoniji nakon pucanja nasipa na Savi u svibnju.

Dokument o procjeni štete izdan od Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda ključan je za dobiti potporu koja iznosi do 100% prihvatljivih troškova. Sredstva se mogu dobiti za: obnovu poljoprivrednog tla, rekonstrukciju gospodarskih objekata i infrastrukture, kupnju i sadnju višegodišnjih biljaka te životinja kao i za nabavu mehanizacije i opreme, maksimalan iznos je pet milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close