Bruxelles bi radije komunicirao s duhanskim lobijem ispod stola

Autor: Tomislav Oharek , 09. veljača 2016. u 08:25
Ombudsmanka traži objavu detalja sa sastanka s lobistima/FOTOLIA

Iz Komisije su poručili kako djeluju sukladno Okvirnoj konvenciji o nadzoru nad duhanom.

Europska komisija je odbija zahtjev o većoj transparentnosti kada je riječ o velikim duhanskim kompanijama, čime je na sebe navukla novi val kritika europskog ombudsmana, čija je svrha istraga i ukazivanje na propuste u radu europskih institucija. Naime, ombudsmanka  Emily O'Reilly zatražila je od Komisije da se online objavi svaki sastanak dužnosnika s lobistima duhanske industrije.

"Žao zbog odbijenice, koja znači da Komisija u biti ignorira zdravstvene smjernice Ujedinjenih naroda i činjenicu da velike duhanske kompanije lobiraju u više glavnih uprava EK-a", poručila je O'Reily.  Iz Komisije pak, koja ima turbulentnu povijest duhanskog lobiranja, poručili su kako djeluju sukladno Okvirnoj konvenciju o nadzoru nad duhanom (FCTC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Konvencija iz 2005. godine traži od potpisnika, među kojima je i EU da budu odgovorni i transparentni u odnosima s duhanskom industrijom, napominje Euractiv. Međutim, kako ukazuje O'Reily, samo glavna uprava za zdravlje i sigurnost hrane pridržava se konvencije, unatoč tome što bi to prema odredbama FCTC-a trebali činiti svi ogranci vlasti.

"Javno zdravstvo mora imati najviše standarde", zaključila je O'Reily u svojoj izjavi koja bi mogla biti uvertira u optužnicu Komisije u njezinom konačnom izvješću po tome pitanju. "Riječ je o propuštenoj prilici Junckerove Komisije da bude globalni lider po pitanju vrlo važnog područja lobiranja duhanske industrije. Čini se da se i dalje potcjenjuje istančanost lobiranja koje diljem svijeta provodi duhanska industrija", zaključila je O'Reily, pritom naglasivši kako je Komisija ipak napravila iskorak u transparentnosti u drugim područjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close