Bicro do petka raspisuje natječaj za podjelu novca Svjetske banke

Autor: Bernard Ivezić, Marija Brnić , 28. svibanj 2013. u 18:03
Hrvoje Meštrić, ravnatelj poslovno-inovacijske agencije Bicro/PIXSELL

Projekt STP II za tehnologijski razvitak trebao bi potaknuti poduzetnike i znanstvenike na nove aktivnosti i bolje korištenje fondova EU, poručuju iz Banskih dvora.

Bicro će do petka raspisati nove natječaje na temelju Ugovora o zajmu za Drugi projekt tehnologijskog razvitka (STP II), što su ga prošlog tjedna potpisali ministar financija Slavko Linić i voditelj Ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj Hongjoo Hahm, potvrdio je za Poslovni dnevnik Hrvoje Meštrić, ravnatelj Bicra.

Ukupan iznos zajma Svjetske banke je 20 milijuna eura, a ta se sredstva, osim na Bicro, dijele i na druge projekte u akademskoj, istraživačkoj i znanstvenoj zajednici. Taj zajam bi trebao pomoći, kažu u Banskim dvorima, sektoru istraživanja i razvoja da u potpunosti iskoristi mogućnosti koje se otvaraju Hrvatskoj ulaskom u Europsku uniju."Očekuje se da će se uz pomoć ovog zajma Svjetske banke u iznosu od 20 milijuna eura uspjeti povući najmanje 200 milijuna eura iz fondova EU", naglasio je ministar financija Slavko Linić.  Dodaje da Vlada prepoznaje ovu priliku kako bi se povećala produktivnost zemlje, otvorila nova radna mjesta i povećao izvoz. Cilj je zajma pomoći znanstveno-istraživačkim ustanovama da primijene sposobnosti koje posjeduju u području istraživanja i razvoja te inovacija i maksimiziraju koristi od ulaska u EU. 

 

20milijuna

eura je zajam Svjetske banke, a uz pomoć tog novca se očekuje da ćemo povući još 200 mil. eura iz EU fondova

Ove godine 120 projekata PoC-a
 "Zahvaljujući tim sredstvima Svjetske banke i u ovoj će se godini financirati do 120 projekata u okviru PoC-a, šest projekata razvoja na znanju utemeljenih poduzeća programa RAZUM i 22 projekta suradnje poduzeća i akademske zajednice na razvoju novih proizvoda i usluga programa IRCRO", kaže nam Doris Boras, voditeljica marketinga Bicra. Dodaje da je najviše sredstava, 30,4 milijuna kuna, namijenjeno za program RAZUM, zatim 22,8 milijuna kuna za PoC, dok je za IRCRO planirano 15 milijuna kuna.Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta kaže da proces ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU uključuje, pored ostalog, i pripremu projekta koji će pomoći učinkovitoj primjeni znanosti i tehnologije u razvoju inovativnih komercijalnih proizvoda. "U pripremi ovog projekta, koji je nastavak projekta kojim su stvoreni preduvjeti za stvaranje programa za učinkovitiju komercijalizaciju inovacija, imali smo stručnu i financijsku pomoć Svjetske banke i uvjereni smo da će ovaj projekt potaknuti poduzetnike i znanstvenike na nove aktivnosti i učinkovito korištenje fondova EU", smatra Jovanović.Hongjoo Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj dodaje da su iskustva iz drugih država članica EU pokazala da učinkovito korištenje fondova EU za istraživanje i razvoj te inovacije dovodi do povećanja rasta i produktivnosti. "No, ne samo to, dovodi i do većeg otvaranja radnih mjesta za dobro obrazovanu radnu snagu, naročito za mlade te žene", zaključuje Hahm. 

Bicro očekuje 20 milijuna eura 
Hrvoje Meštrić, ravnatelj Bicra, očekuje da će od iduće godine iz Europske unije u Hrvatsku godišnje ulaziti oko 1,1 milijardu eura,  od čega će 200 milijuna ići na znanstveno-tehnološke inovacije, a Bicro računa na barem 20 milijuna eura godišnje. Uz to, kaže, proširit će se mogućnosti financiranja jer se planira osnovati hrvatski venture capital fond. O tome sada razgovaraju Bicro, HAMAG i HBOR, a u razgovore su uključeni i fondovi za gospodarsku suradnju  te Udruga hrvatskih poslovnih anđela CRANE i drugi investitori. Prvi venture capital fond u Hrvatskoj trebao bi započeti s radom u 2014. godini, zahvaljujući i novcu iz Europskog investicijskog fonda.

Spremaju se tri natječaja

Najprije PoC, pa RAZUM i IRCRO 

Bicro će prvo raspisati natječaje za program provjere inovativnog koncepta (PoC), dok su natječaji za Program razvoja na znanju utemeljenih poduzeća RAZUM i Program suradnje poduzeća i akademske zajednice na razvoju novih proizvoda i usluga IRCRO, trenutno u pripremi. Doris Boras, voditeljica marketinga Bicra, pojašnjava da je Svjetska banka osigurala 57 milijuna kuna, dok će Hrvatska za provedbu novih projekata dati dodatnih 11,4 milijuna kuna.

Najave

28. svibnja
Erasmus za poduzetnike početnike
  
Program za početnike, ali i za iskusne koji bi željeli biti domaćin poduzetnicima početnicima iz drugih europskih zemalja,  Vukovar, Zmajeva 1, u 12 sati  
   
13. i 14. lipnja 
Dani otvorenih vrata udruga 

Rasprave u Osijeku, Splitu, Puli i Kninu. Upoznavanje s  projektima IPA sheme bespovratnih sredstava

Komentari (3)
Pogledajte sve

Doktorirao na MIT. Napravio MBA na Harvardu i suvlasnik sam PE fonda u Londonu. Da cujem tebe Principe.


20 mil Eura ovim bezveznjacima iz Bicro-a? Nisu nista postigli zadnjih 10 godina. Jalova organizacija i jos jaloviji rukovoditelhi.

Što si ti postigao u životu?

20 mil Eura ovim bezveznjacima iz Bicro-a? Nisu nista postigli zadnjih 10 godina. Jalova organizacija i jos jaloviji rukovoditelhi.

New Report

Close