Za dostizanje ciljeva EU nužno povećati energetsku učinkovitost

Autor: Biserka Ranogajec , 23. rujan 2012. u 22:00

Neiskorišteni su geotermalni kapaciteti , a od 28 poznatih polja 18 ih se koristi u medicinske svrhe

Kako bi se Hrvatska do 2020. približila energetskoj strategiji “EU 20-20-20”, petinu energije trebalo bi dobivati iz obnovljivih izvora, za petinu bi valjalo povećati energetsku učinkovitost, a za petinu smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Kako je istaknuto u petak na konferencije o energetskoj učinkovitosti na Zagrebačkom velesajmu, planira se 23 posto energije dobiti iz vodne snage i isto toliko iz ostalih obnovljivih izvora. Iz ogrjevnog drva proizvodilo bi se 19 posto, 15 posto iz prirodnog plina, devet posto iz nafte, a najmanje dva posto bila bi toplinska energija.

U provedbi tih planova može se računati i na sadašnji IPARD program, a poslije i na ostale fondove EU. Primjerice, Ministarstvu poljoprivrede na raspolaganju je godišnje bilo 25 milijuna eura, a od 2014. bit će 300 milijuna za razvoj OIE i poljoprivrede. Na novac mogu računati poduzetnici i jedinice lokalne samouprave koje svoja područja mogu učiniti energetski neovisnima. Na primjer, Pokupsko i Ozalj dobit će svaki po sedam milijuna kuna za toplifikaciju. U Pokupskom će se umjesto na loživo ulje grijati na šumsku biomasu, a u Ozlju na šumski i poljoprivredni otpad. U Udbini, gdje je u svibnju počela s radom nova tvornica peleta, općina je dobila peći na pelete, dok se za Plitvice radi studija o zamjeni loživog ulja nekim obnovljivim izvorom energije. Hrvatske šume planiraju elektranama na šumsku biomasu godišnje prodavati ukupno 600.000 tona drvne sječke po cijeni od 260 kuna za tonu. Sada se sklapaju ugovori na 14 godina za povlaštene proizvođače električne energije. Zanimanje za proizvodnju postrojenja sve više pokazuje i domaća industrija. Srećko Švaić s Fakulteta strojogradnje podsjeća na tradiciju kotlogradnje koju i danas njeguje Đuro Đaković. Končar pak nudi ključ u ruke za vjetro- i fotonaponske elektrane, male hidroelektrane i hibridna postrojenja.Od 28 geotermalnih polja u Hrvatskoj 18 ih se koristi za kupanje i u medicinske svrhe. Za grijanje prostora je instalirano 40 MW, a za kupanje se koristi 80 MW toplinske snage. Prva elektrana za proizvodnju struje planira se podignuti na polju Velika Ciglena pokraj Bjelovara.

Prepoznali priliku

Velik interes stranaca
Hrvatsko tržište obnovljivih izvora energije mogli bi preuzeti stranci koji su ovdje našli unosne poslove. Koriste državne poticaje, domaću sirovinu i ugrađuju svoju tehnologiju, poručio je Nikola Čupin, predsjednik Udruge za razvoj Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close