Vlada planira gasiti portale ministarstava i agencija

Autor: Bernard Ivezić , 13. travanj 2011. u 22:00

Slučaj Ministarstva gospodarstva koje radi portal kakav Vlada već posjeduje, u budućnosti bi trebao spriječiti portal Moja uprava

Vlada dugoročno ima plan ugasiti zasebne internetske portale ministarstava i agencija te umjesto njih ojačati središnji državni portal Moju upravu, doznaje Poslovni dnevnik. Igor Lučić, državni tajnik za e-Hrvatsku pojašnjava da u tome Vlada primjenjuje dobru praksu iz Velike Britanije.“Radi se o tome da tijela državne uprave sve više koriste ‘Moju upravu’ za pružanje informacija, sadržaja i usluga pri čemu se smanjuje potreba za predstavljanjem istih informacijama putem zasebnih internetskih stranica pa time prestaje potreba za njihovim održavanjem i gase se”, pojašnjava Lučić.

Jedan portal
Dodaje da, uz to, tehnološko rješenje koje stoji iza portala ‘Moja uprava’ omogućuje da ga ministarstva, agencije i druga državna tijela koriste za svoje internetske stranice, i to ukoliko su im baš nužne, a da na njemu samo primjene svoj vizualni identitet. Drugim riječima, Vlada planira imati jedan središnji portal, a ne više desetke odvojenih i često neažuriranih internetskih portala. U Središnjem uredu za e-Hrvatsku doznajemo da u prijelaznom razdoblju Vlada ne planira pribjeći centraliziranoj javnoj nabavi web sadržaja, odnosno načinu na koji je počela kupovati cvijeće, tonere, mobitele pa čak i automobile. Ovo je pitanje potaknuo slučaj Ministarstva gospodarstva koje je naručilo novi internetski portal za investitore iako Vlada jedan takav portal već posjeduje.Igor Lučić, državni tajnik za e-Hrvatsku, kaže da centralizirana nabava web sadržaja za tijela državne uprave nije uvijek moguća. “Koordinirana nabava usluga održavanja tehnološke osnovice internetskih stranica nije uvijek prihvatljiva upravo zbog različitih zahtjeva i opsega djelovanja pojedinih tijela državne uprave”, kaže Lučić. Pojašnjava da je problem u tome što je postala ustaljena praksa da svako tijelo državne uprave u skladu sa svojim potrebama i željama razvija svoju prisutnost na internetu. Rezultat je da državna tijela koriste raznovrsna rješenja za IT u što se ubrajaju i rješenja za oblikovanje portala. Neven Rodić, direktor tvrtke Ador, kaže da danas u pravilu svako ministarstvo ili drugo tijelo zasebno naručuje svoje sadržaje što nije logično iz perspektive mogućnosti koje nudi IT tehnologija kako po pitanju izrade i održavanja, tako i po pitanju suradnje između tijela državne uprave.

Manjak transparentnosti
S tim se slaže i Neven Jacmenović, direktor tvrtke Nivas, koji smatra da bi bi na državnoj razini trebalo što prije kreirati centralizirani sustav web stranica i sadržaja za Vladu i ministarstva to jest e-Vladu. “Takav bi web sustav povezao, pojednostavio i pojeftinio pristup informacijama na svim razinama, a povećao transparetnost”, zaključuje Jacmenović.

Smjernice

Olakšati pristup invalidima
U Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku kažu da se ministarstvima i drugim državnim tijelima preporuča da slijede dvije smjernice. Jedne su vezane za W3C preporuke o dostupnosti web sadržaja, odnosno izradi takvih portala koje bez poteškoća mogu koristiti invalidne osobe. Drugi set smjernica tiče se preporuke o jačanju uloge portala Moja uprava. Međutim, ne postoje detaljne smjernice za dizajn državnih web portala zbog čega će se i dalje izgledom dosta razlikovati.

Komentirajte prvi

New Report

Close